- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lavrov: Šaljemo signale Izraelu da je neophodno mirno rešenje u Gazi

© Sputnik / Alekseй Daničev / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije o pregovorima sa Zapadom o Ukrajini
Ministar spoljnih poslova Rusije o pregovorima sa Zapadom o Ukrajini - Sputnik Srbija, 1920, 28.10.2023
Pratite nas
Rusija održava kontakt sa Izraelom i upućuje mu signale da je neophodno tragati za mirnim rešenjem u Gazi a ne sprovoditi do kraja strategiju spaljene zemlje, rekao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.
"Mi šaljemo signale Izraelcima, sa njima održavamo kontakte u punom obimu, naš ambasador redovno kontaktira sa njima, signaliziramo da je neophodno tragati za mirnim rešenjem a ne do kraja sprovoditi strategiju spaljene zemlje u Gazi", rekao je Lavrov u intervjuu za belorusku agenciju Belta.
On je dodao da Rusija osuđuje terorizam ali nije saglasna sa neselektivnom primenom sile kao odgovor na terorizam, a to se odnosi i na napade na civilne objekte.

„Osuđujemo terorizam ali smo kategorično protiv toga da se na terorizam može odgovarati kršenjem normi međunarodnog humanitarnog prava, a to uključuje i neselektivnu primenu sile na objekte u kojima se nesumnjivo nalaze civili, uzimanje talaca i sve druge postupke koji ne potpadaju pod međunarodno humanitarno pravo“, rekao je Lavrov.

Šef ruske diplomatije je rekao da su u Pojasu Gaze neophodni humanitarni programi za spasavanje stanovništva koje je u blokadi, bez vode, struje i hrane.
Ako Gazu unište i proteraju odatle dva miliona građana nastaće katastrofa za mnogo narednih decenija, pa i čak i vekova.
Prema njegovim rečima, nemoguće je uništiti Hamas a da ne bude uništena Gaza sa većinom civilnog stanovništva.
Takođe je rekao da zaposleni u UN u Pojasu Gaze treba da štiti imunitet koji imaju.
Kako je ocenio, nerešeno pitanje formiranja palestinske države najozbiljniji je faktor u podsticanju ekstremizma na Bliskom istoku.

Palestinsko-izraelski sukob promenio pogled Zapada na Ukrajinu

Eskalacija palestinsko-izraelskog sukoba prinudila je Zapad da se zamisli nad osiguravanjem bezbednosnih interesa a ne samo na to da poraze Rusiju u Ukrajini, istakao je Lavrov.
Ako je Bliski istok zaista važan za nacionalnu bezbednost Amerike onda je trebalo odavno da podstiču pregovore o kojima govorimo i koji treba da rezultiraju formiranjem palestinske države u skladu sa odlukama UN, naveo je on.
Prema njegovim rečima, Zapad je pretvorio Ukrajinu u čudovište kojeg je sam počeo da se plaši.
"Zapad sada počinje pomalo da se pribojava toga kakvo je čudovište stvorio, imajući u vidu to da Zelenski i ljudi oko njega sve manje slušaju i sve više iznose pritužbe na računa Zapada", upozorio je Lavrov.

Centralno-azijski region da ne bude platforma za pretnje Rusiji i Kini

Moskva je zainteresovana za to da Centralno-azijski region ne bude pretvoren u platformu za pretnje Rusiji i Kini, kao iz Ukrajine, rekao je ruski ministar.
Lavrov je naveo da svaki od sukoba koji se rasplamsava sada na evroazijskom prostoru može da preraste u veliki rat.
„Smatram da su svi ti konflikti opasni, svaki može da preraste u veliki rat. Posebno imam u vidu ono što se dešava na Bliskom istoku. Tamo je nekoliko žarišta: Sirija, Jemen, Libija. Sve se to preliva na afrički kontinent“, rekao je on.
Podsetio je da kada je uništena Libija kroz tu zemlju, koja je izgubila državnost, prošle su reke ilegalnih migranata na sever, u Evropu, a na jug su krenuli borci koji su svrgavali Moamera Gadafija, evropskim, konkretno francuskim oružjem, a onda su počeli da prete i dan danas prete terorističkim aktivnostima velikom broju afričkih država.
U poslednje vreme sa posebnom žestinom je pokrenuto palestinsko pitanje, naveo je on.
Istraživali smo da li sukob Izraelaca i Palestinaca može da izazove konflikt mnogo širih razmera:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala