- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Zamalo sudar: Bliski susret američkog bombardera B-52 i kineskog lovca J-11 /video/

© AP Photo / U.S. Indo-Pacific CommandBliski susret kineskog aviona J-11 i američkog B-52 iznad Južnog kineskog mora
Bliski susret kineskog aviona J-11 i američkog B-52 iznad Južnog kineskog mora - Sputnik Srbija, 1920, 27.10.2023
Pratite nas
Bliski susret američkog strateškog bombardera B-52 i kineskog lovačkog aviona J-11 iznad Južnog kineskog mora izazvao je razmenu optužbi između Vašingtona i Pekinga.
Američka vojska saopštila je da je kineski borbeni avion proleteo u krugu od tri metra od američkog bombardera B-52 koji je leteo iznad Južnog kineskog mora, što zamalo nije izazvalo sudar.
Tokom noćnog leta, lovac se približio avionu američkog ratnog vazduhoplovstva „nekontrolisanom i prevelikom brzinom, leteći ispod, ispred i u krugu od tri metra od aviona B-52, dovodeći obe letelice u opasnost od sudara“, navodi se u saopštenju Pentagona, prenosi AP.
Ministarstvo spoljnih poslova Kine okrivilo je SAD za incident, sugerišući da je američki avion preleteo Južno kinesko more kao namernu provokaciju.
„Američki avioni, koji prelaze velike distance kako bi demonstrirali moć pred vratima Kine, glavni su uzrok bezbednosnih rizika u Južnom kineskom moru i ne doprinose regionalnom miru i stabilnosti, a Peking će nastaviti da brani svoj suverenitet i teritorijalni integritet i unapređuje bezbednost“, rekao je Mao Ning, predstavnik za štampu kineskog ministarstva spoljnih poslova.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala