- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Vang: Kina i SAD imaju određena neslaganja, potreban temeljan dijalog

© AP Photo / Jose Luis MaganaMinistar spoljnih poslova Kine Vang Ji i državni sekretar SAD Entoni Blinken
Ministar spoljnih poslova Kine Vang Ji i državni sekretar SAD Entoni Blinken - Sputnik Srbija, 1920, 27.10.2023
Pratite nas
Direktor Kancelarije Centralne komisije Komunističke partije Kine za spoljne poslove i ministar spoljnih poslova te zemlje Vang Ji izjavio je da Kina i SAD imaju određena neslaganja i da je neophodan dubok i temeljan dijalog kako bi se smanjilo nerazumevanje i stabilizovali odnosi.
Vang boravi u trodnevnoj poseti Vašingtonu, a na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon sastanka sa državnim sekretarom SAD Entonijem Blinkenom, kineski diplomata je rekao da dve zemlje takođe dele zajedničke interese i da neke izazove treba da reše zajedno, preneo je AP.
"Kina i SAD moraju da imaju dijalog. Ne samo da treba da nastavimo dijalog, već razgovori treba da budu duboki i temeljni, kako bi se odnosi dve zemlje što pre vratili na stazu zdravog, stabilnog i održivog razvoja", poručio je Vang.
Blinken je kratko rekao da se slaže sa ministrom spoljnih poslova Kine i da se raduje budućim konstruktivnim razgovorima sa kineskim kolegom.
U saopštenju nakon sastanka, Stejt department je naveo da su obe strane govorile o "oblastima nesuglasica" i "oblastima saradnje", dok je Blinken ponovio da će SAD nastaviti da se bore za interese i vrednosti saveznika i partnera.
Kinesko ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da su dve strane imale duboku razmenu svojih viđenja američko-kineskih odnosa i pitanja od zajedničkog interesa.
Američki zvaničnici su pre sastanka rekli da će ukazati Vangu da je važno da Kina pojača svoju ulogu na svetskoj sceni ako želi da se smatra odgovornim velikim međunarodnim igračem.
Vang će se danas ponovo sastati sa Blinkenom, kao i sa savetnikom za nacionalnu bezbednost Džejkom Salivenom.
Nije poznato da li će se Vang sastati i sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom.
Sednica Saveta bezbednosti UN - Sputnik Srbija, 1920, 25.10.2023
RUSIJA
Rusija i Kina stavile veto na američku rezoluciju o situaciji u Pojasu Gaze
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala