- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Svemirska eksplozija: Prvi put snimljeno spajanje zvezda i stvaranje retkih elemenata /foto/

CC0 / rawpixel.com / north / zvezde
zvezde - Sputnik Srbija, 1920, 27.10.2023
Pratite nas
Svemirski teleskop Džejms Veb je po prvi put posvedočio spajanju dve zvezde, astronomskom događaju poznatom kao kilonova.
Pomoću niza zemaljskih i svemirskih teleskopa, uključujući NASA-in svemirski teleskop Džejms Veb, svemirski teleskop Fermi Gama-zrak i opservatorije Nil Gehrels Svift, astronomi su posmatrali veliku svemirsku eksploziju uzrokovanu spajanjem dveju zvezda, koja je stvarala elemente potrebne za život.
Stvaranje ovih retkih hemijskih elemenata otkriveno je u drugom najsjajnijem izbijanju gama-zraka, što baca novo svetlo na to kako nastaju teški elementi.
Naučnici su posmatrali GRB 230307A koji je nastao spajanjem dve neutronske zvezde u spiralnoj galaksiji udaljenoj milijardu svetlosnih godina, prenosi časopis Nejčr.
Uz prisustvo toliko energije da može da izbaci materijal, taj proces stvara nova atomska jezgra u procesu poznatom kao nukleosinteza. Time nastaju neki od najtežih elemenata u prirodi poput zlata, platine i uranijuma.
Nova studija, na kojoj su radili naučnici sa Univerziteta Vorvik i Birmingem, uočila je postojanje telura - jednog od najređih elemenata na Zemlji.
Ostali elementi poput joda i torijuma, potrebni za održavanje života na Zemlji, verovatno će takođe biti među materijalima koji su izbačeni u eksploziji.
“Ovo je važan korak u našem razumevanju uloge spajanja binarnog sistema neutronskih zvezda u smislu popunjavanja periodnog sistema elemenata”, rekao je profesor Deni Stigs s katedere za fiziku na Univerzitetu Vorvik.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala