- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Preminuo bivši premijer Kine Li Kećang

© AP Photo / Heng SinithBivši premijer Kine Li Kećang
Bivši premijer Kine Li Kećang - Sputnik Srbija, 1920, 27.10.2023
Pratite nas
Bivši premijer Kine Li Kećang preminuo je danas od srčanog udara u 69. godini, deset meseci nakon što se povukao sa funkcije.
Državni servis Kine preneo je da je Li Kećang doživeo srčani udar u četvrtak dok je bio na odmoru u Šangaju i da je, i pored svih pokušaja reanimacije, preminuo nešto posle ponoći.
Na društvenim mrežama građani izražavaju saučešće, a vladini sajtovi obojeni su u crno.
Li je bio premijer i šef kineskog kabineta u vreme predsedničkog mandata Si Đinpinga, a povukao se sa svih političkih funkcija u martu, prenosi Rojters.
Poslednji put viđen je u javnosti tokom privatne turističke posete Mogao Grotoesu, turističkoj atrakciji na severozapadu Kine.
Li Kećang je rođen 1. jula 1955. godine u pokrajini Anhui u Kini. Završio je studije prava na Univerzitetu u Pekingu 1977. godine.
Li Kećang se pridružio Komunističkoj partiji Kine (CPK) 1976. godine. Obavljao je funkcije prvog sekretara Centralnog komiteta Saveza komunističke omladine Kine, zamenika sekretara partijskog komiteta provincije Henan, a kasnije i guvernera provincije.
Godine 2004. prebačen je u provinciju Liaoning, gde je od decembra 2004. do oktobra 2007. bio predsednik partijskog komiteta i predsednik stalnog odbora skupštine te provincije.
Li Kećang je bio član Stalnog komiteta Politbiroa Centralnog komiteta KPK od 2007. do 2022. godine, prvi potpredsednik Državnog saveta Narodne Republike Kine od 2008. do 2013. godine i premijer Državnog saveta Narodne Republike Kine od 2013. do 2023. godine.
Li Kećang je imenovan za potpredsednika Kine 2008. godine. Postao je premijer Kine 2013. godine. Bio je bio poznat po promovisanju ekonomske reforme i modernizacije Kine.
Istakao se u vođenju ekonomske politike usmerene na održavanje stabilnog rasta i razvoja kineske privrede. Li Kećang je bio poznat po svojoj ulozi u borbi protiv siromaštva u Kini i unapređenju socijalnih programa.
Napustio je funkciju premijera početkom godine.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala