- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Pentagon: Američki avioni bombardovali lokacije u Siriji povezane sa iranskom Revolucionarnom gardom

© AP Photo / Ahn Young-joonAmerički vojni avioni F-16
Američki vojni avioni F-16 - Sputnik Srbija, 1920, 27.10.2023
Pratite nas
Američki borbeni avioni pokrenuli su rano jutros vazdušne udare na dve lokacije na istoku Sirije, na mestima gde se nalaze grupe povezane sa iranskom Revolucionarnom gardom, u znak odmazde zbog napada na američke trupe u tom regionu koji su počeli prošle nedelje, saopštio je Pentagon.
Prema rečima visokog američkog vojnog zvaničnika, avionima F-16 izvedeni su precizni udari u blizini Bukamala, a napadnuta su skladišta municije u oblastima koje su, kako je naveo, povezana sa iranskom Revolucionarnom gardom, prenosi AP.
Zvaničnik je dodao da je na mestu udara bilo milicije povezane sa Iranom, kao i pripadnika Revolucionarne garde, a da civila nije bilo.
SAD za sada nemaju podatke o žrtvama ili šteti, dodao je zvaničnik.
Te lokacije su napadnute jer, kako je naveo, „Iranska revolucionarna garda tamo skladišti raznu municiju koja je korišćena u napadima na američke baze i trupe“.
Pentagon je naveo da je od 17. oktobra bilo najmanje 19 napada na američke baze i trupe u Iraku i Siriji, uključujući i tri napada izvedena u četvrtak.
Brigadni general vazdušnih snaga SAD Pet Rajder rekao je da je 21 američki vojnik povređen u dva napada dronovima u vazdušnim bazama Al-Asad u Iraku i Al-Tanf u Siriji, dok je jedan američki državljanin preminuo usled srčanog udara dok je pokušavao da nađe zaklon.
Ministar odbrane SAD Lojd Ostin saopštio je da su „precizni napadi odgovor na niz tekućih i uglavnom neuspešnih napada na američku vojsku u Iraku i Siriji od grupa koje podržava Iran“.
On je naglasio da je predsednik Amerike Džozef Bajden rukovodio napadima kako bi stavio do znanja da Sjedinjene Države neće tolerisati takve napade i da će se braniti svoje osoblje i svoje interese, ističući da su ove operacije odvojene od izraelskog rata protiv Hamasa.
Ostin je rekao da SAD ne žele širi konflikt, ali da, ukoliko iranske savezničke grupe nastave napade, SAD neće oklevati da preduzmu dodatne mere da zaštite svoje snage.
Pentagon je naveo da su pripadnici američkih snaga koji su ranjeni u napadima zadobili lakše povrede i da su se vratili na dužnost.
Gaza - Sputnik Srbija, 1920, 27.10.2023
SVET
UŽIVO Izrael proširuje obim kopnene operacije, žestoki sukobi s Hamasom na severoistoku Pojasa Gaze
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala