- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Napravljena efikasna vakcina protiv zavisnosti od kokaina, čeka se odobrenje

Vakcina - Sputnik Srbija, 1920, 27.10.2023
Pratite nas
U revolucionarnom koraku u borbi protiv zavisnosti od kokaina i kreka, brazilski naučnici otkrivaju vakcinu sa potencijalom da olakša oporavak od zavisnosti, nudeći novu nadu onima koji traže slobodu od moćnih efekata ovih teških droga.
Brazilski naučnici otkrili su novi lek za zavisnost od kokaina i kreka, u obliku vakcine poznate pod nazivom „Kalikskoka“. Reč je o eksperimentalnoj vakcini, koja pokazuje obećavajuće rezultate na testovima na životinjama, stimuliše imuni sistem da blokira uticaj kokaina i kreka na mozak i potencijalno prekida ciklus zavisnosti.
Zavisnici koji primaju ovu drogu više ne bi osećali euforične efekte leka.

„Kalikskoka“

Psihijatar Frederiko Garsija, koji je predvodio tim na brazilskom Federalnom univerzitetu „Minas Žerais“ koji je odgovoran za vakcinu, rekao je da će to biti prvi put da se vakcina koristi za lečenje zavisnosti od kokaina, ako je odobri regulaciono državno telo.
Projekat je nedavno obezbedio glavnu nagradu od 500.000 evra na „Euro Health Innovation Avards“ za latinoameričku medicinu, koju je sponzorisala farmaceutska kompanija „Eurofarma“.
„Kalikskoka“ deluje tako što stvara antitela kod pacijenata koja se vezuju za molekule kokaina u krvotoku, čineći ih prevelikim da bi ušli u centar u mozgu za nagrađivanje, gde kokain obično stvara zadovoljstvo podizanjem nivoa dopamina.
Za razliku od prethodnih pokušaja u Sjedinjenim Američkim Državama, gde klinička ispitivanja nisu pokazala značajne rezultate, „Kalikskoka“ je pokazala efikasnost u testiranju na životinjama i pokazala minimalne neželjene efekte. Istraživači su čak otkrili da vakcina može da zaštiti fetuse pacova od dejstva kokaina, što navodi na njenu potencijalnu upotrebu u zaštiti nerođene dece trudnih zavisnica.
Iako „Kalikskoka“ predstavlja značajan napredak u lečenju zavisnosti od teških droga, još uvek nije jedinstven lek za sve. Njena tačna ciljna grupa biće određena kliničkim ispitivanjima, a namenjena je zavisnicima koji se oporavljaju posle upotrebe droga i koji pokušavaju da održe apstinenciju.
Trenutno ne postoji registrovano lečenje zavisnosti od kokaina i kreka. Brazilska vakcina nudi dodatni alat za pomoć pacijentima u kritičnim fazama oporavka, kao što je prolaz kroz rehabilitaciju, prenosi „Sajens alert“.

Ona neće biti rešenje za sve

Za razliku od mnogih vakcina, „Kalikskoka“ se sintetiše korišćenjem laboratorijski konstruisanih hemijskih jedinjenja, smanjujući troškove proizvodnje i eliminišući potrebu za skladištenjem u hladnjacima.
Važno je napomenuti da iako vakcina donosi nadu, ona neće biti rešenje za sve. Njena efikasnost zavisiće od rezultata kliničkih ispitivanja i pojedinaca kojima treba pomoć.
Očekivanja u vezi sa „Kalikskokom“ su velika s obzirom na zastrašujuću statistiku koja otkriva da svaki četvrti redovni korisnik kokaina postaje zavisnik, a da se samo jedan od četiri narkomana uspešno oporavlja od zavisnosti nakon pet godina lečenja. Više od 3.000 pojedinaca već se dobrovoljno prijavilo da učestvuje u predstojećim kliničkim ispitivanjima, što odražava velike nade za revolucionarnu vakcinu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala