- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Zašto je novi predsednik Predsedničkog doma SAD – loša vest za Kijev

© AP Photo / Alex BrandonMajk Džonson
Majk Džonson - Sputnik Srbija, 1920, 27.10.2023
Pratite nas
Izbor republikanca Majka Džonsona za novog predsednika Predstavničkog doma SAD zabrinjavajući je signal za Ukrajinu koja veoma zavisi od američke pomoći, ocenjuje švedski televizijski kanal SVT.
„Izbor Majka Džonsona je veoma loša vest za Ukrajinu“, naveo je u izveštaju za televizijski kanal američki dopisnik Fajad Jusefi.
Televizijski kanal podseća da su SAD dale najveći doprinos podršci Kijevu, a da se nakon izbora Džonsona „pojačala zabrinutost zbog toga što će pomoć SAD oslabiti ili biti potpuno ukinuta.
„Stvar je u tome što su u SAD sve veće političke nesuglasice u vezi s daljom podrškom Ukrajini“, ukazuje televizijski kanal.
Sukob u Ukrajini je već doveo do raskola u Republikanskoj partiji, a „jaz nastavlja da se širi“.
Predsednik Predstavničkog doma SAD igra najvažniju ulogu i često se smatra najmoćnijom figurom u Kongresu, jer je Senat slabije kontrolisan odgozgo.
Prema rečima dopisnika SVT u Ukrajini Elin Jonson, novost o novom predsedniku Predstavničkog doma SAD je izazvala ogromnu zabrinutost u Kijevu.
Jonsonova je navela da mnogi Ukrajinci vrlo pažljivo prate unutrašnju politiku u SAD, jer „odlično shvataju šta će biti ako podrška nestane“.
Kako su preneli mediji, novi predsednik Predstavničkog doma je u poslednje vreme poznat zbog svog skeptičnog stava o izdvajanju novih sredstava za Ukrajinu, mada je tokom prvih meseci specijalne vojne operacije bio jedan od najžešćih pristalica te pomoći.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala