- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Nevreme hara regionom: Slovenija i Hrvatska na udaru jakih kiša /video/

CC0 / rawpixel.com / Nevreme
Nevreme - Sputnik Srbija, 1920, 27.10.2023
Pratite nas
Jako grmljavinsko nevreme pogodilo je danas delove Hrvatske, kiša pljušti u Zagrebu, a delovi Istre su pod vodom. Poplavljena je riječka pijaca. I za veći deo Slovenije danas je izdato crveno upozorenje, zbog obilnih kiša, a najviše problema ima opština Tolmin u Bašćanskoj grapi.
IstraMet javlja da se na više mesta u zapadnoj Istri more preliva. More se izlilo i u Rovinju, gde je Komunalni servis objavio upozorenje sa uputstvom građanima da pripaze na vozila, a kako bi štetu sveli na minimum, zatvoreno je i parkiralište.
Glavna riječka pijaca poplavljena je ponovo usled plime, juga i kiše, pa su za građane postavljeni pontonski prelazi, a na nekoliko lokacija uz zgrade u centru grada preventivno se postavljaju brane.
Komandir Javne vatrogasne jedinice Grada Rijeke Hinko Mance rekao je da centralna gradska pijaca uobičajeno bude poplavljena svaki put kada duva jugo, ali i usled visokog nivoa mora, piše riječki Novi list.
Iz DHMZ-a je objavljeno da je od jutra lokalno palo i više od 100 mm kiše, a i u ostatku dana očekuju se intenzivni pljuskovi.
Hrvatski auto klub pozvao je vozače da brzinu vozila prilagode uslovima na kolovozu, zbog pojačanog saobraćaja i klizavih puteva.

Nevreme u Sloveniji

Zbog obilnih kiša za veći deo Slovenije izdato je crveno upozorenje. Prema podacima Agencije za okolinu (Arsoa), reke Vipava i Idrijca se izlivaju, a Štab civilne zaštite za severnu Primorsku javlja da je i Soča takođe izrazito visoka.
Opštinski štab civilne zaštite severne Primorske u pripravnosti je od juče poslepodne. Iako tokom noći nije bilo ozbiljnih problema zbog vode, situacija se jutros promenila i voda sada, kako javlja slovenačka N1 TV., nadire na sve strane.
Najviše padavina do jutra je palo u severnom Primorskom, ali i sada se stvaraju pojasi jačih padavina.
Hidrolozi predviđaju da će reke na zapadu zemlje početi da rastu, a u narednim satima se očekuje porast vodotoka i u drugim delovima zemlje. Smanjenje padavina se očekuje pred kraj dana.
Zbog visokog nivoa mora u Piranu i Izoli su se oglasile sirene. Kao što je prognozirano, more je počelo da plavi obalu već u jutarnjim satima, a najveća plima tek se očekuje.
Put prema Piranu je zatvoren. Meštani su se već pripremili brane od vreća i dasaka koja bi trebalo da spreči prodor vode.
Slovenačka N1 aktuelnu situaciju u Piranu poredi sa onom iz 2019. kada je zabeležen drugi najviši nivo mora u poslednjih 50 godina.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala