Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Borelj: Ni Beograd, ni Priština nisu prihvatili evropski predlog o ZSO zbog uzajamnog uslovljavanja

© Foto : Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaŠef evropske diplomatije Žozep Borelj
Šef evropske diplomatije Žozep Borelj  - Sputnik Srbija, 1920, 27.10.2023
Pratite nas
Visoki predstavnik EU Žozep Borelj izjavio je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti nisu bili spremni da se dogovore oko novog evropskog predloga za Zajednicu opština sa srpskom većinom bez uzajamnog uslovljavanja..
„Veoma smo zabrinuti zbog ćorsokaka u procesu normalizacije između Kosova i Srbije, i nedavnih terorističkih napada, koje smo ponovo osudili na sastanku, a koje smo imali odvojeno sa premijerom Kurtijem, zajedno sa predsednikom Makronom, kancelarom Šolcom, premijerkom Meloni; a potom i sa predsednikom Vučićem kako bi sa njima razgovarali o situaciji, pokazujući još jednom da je jedini put napred normalizacija uz dijalog. Da evropski put – zahteva normalizaciju odnosa između dve strane“, kazao je novinarima Borelj nakon jučerašnjih sastanaka u Briselu, prenosi portal Kossev.
Potvrdio je da je i dalje velika prepreka to što se ne formira ZSO, te da je na stolu novi predlog za ovu organizaciju.
„Velika je prepreka osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom na severu Kosova. I da bismo pomogli dvema stranama da se dogovore, svi zajedno smo izneli novi evropski ozbiljan i izbalansiran predlog za osnivanje ove Zajednice opština i insistirali da strane iskoriste ovu priliku, što bi bio veliki skok napred u procesu normalizacije, i da se izbegnu nove spirale nasilja“.
Ali, nažalost, strane, kaže Borelj, „nisu bile spremne da se o tome dogovore bez preduslova koji su za drugu stranu bili neprihvatljivi“.
EU i SAD od Beograda i Prištine zahtevaju da se iskreno angažuju u procesu normalizacije, napominje on.
„To se može uraditi samo u okviru dijaloga, jer je to jedini način da napreduju na svom evropskom putu“, kaže dalje.
Borelj je dodao da će međunarodni posrednici nastaviti da insistiraju i rade na postizanju dogovora.
„Ali danas, nažalost, nije bilo moguće bez, kao što sam rekao, preduslova svake strane koji su za drugu bili neprihvatljivi“, zaključio je Borelj.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti odvojeno su se u četvrtak sastali sa evropskim i američkim posrednicima u dijalogu Beograda i Prištine – Miroslavom Lajčakom i Gabrijelom Eskobarom, visokim predstavnikom EU Žozepom Boreljom, predsednikom Evropskog Saveta Šarlom Mišelom, kao i sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i italijanskom premijerkom Đorđom Meloni.
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 26.10.2023
SRBIJA
Vučić: Primenićemo dogovoreno, osim priznanja Kosova i članstva u UN /video/
SRBIJA
Priština: Kurti bio spreman da potpiše, Vučić odbio
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala