- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Bivši poslanik Rade koji je podržavao Donbas ranjen iz vatrenog oružja

© Sputnik / Nina ZotinaPokušaj atentata na bivšeg poslanika Rade Olega Carjova
Pokušaj atentata na bivšeg poslanika Rade Olega Carjova - Sputnik Srbija, 1920, 27.10.2023
Pratite nas
Bivši poslanik ukrajinske Rade Oleg Carjov ranjen je iz vatrenog oružja i sada se nalazi na reanimaciji u teškom stanju, saopštio je lider zaporoškog pokreta „Zajedno s Rusijom“ Vladimir Rogov.

„Njegovo stanje je teško. Trenutno je na reanimaciji. Na njega su pucali“, rekao je on i dodao da nisu tačne spekulacije da je Carjov izboden nožem.

Kako je saopštio predstavnik Carjova na njegovom zvaničnom Telegram kanalu, na bivšeg poslanika su noćas oko ponoći dva puta pucali. Sve se odigralo na teritoriji banje gde je Carjov boravio.
„Nema informacija o napadaču, bezbednosni organi vode istragu. U trenutku dolaska hitne pomoći Oleg je bio bez svesti i izgubio je mnogo krvi. Trenutno nema informacija o njegovom zdravstvenom stanju“, navodi se u saopštenju.
Kako su za Sputnjik kazali izvori iz hitnih službi, banja o kojoj je reč nalazi se na Krimu, u Jalti.
Kremlj je saopštio da nema nikakve informacije o pokušaju atentata na Carjova.
Carjov je u više navrata bio poslanik Rade (2002-2014) ispred „Partije naroda“. Kandidovao se za predsednika Ukrajine na vanrednim izborima 25. maja 2014. godine ali je potom povukao kandidaturu.
Godine 2014. podržao je republike Donbasa i postao predsednik parlamenta Novorusije (savez DNR i LNR).
Potom je odustao od političke karijere i posvetio se rukovođenju centrima za rehabilitaciju na Crnom moru.
Uoči specijalne vojne operacije ruske vojske u Ukrajini, britanski „Fajnenšel tajms“ je pisao, pozivajući se na podatke stranih obaveštajnih službi, da bi Carjov mogao da predvodi smenu vlasti u Ukrajini ali je on sam to demantovao.
„Mene čak ne zovu ni da govorim na TV koliko sam nebitan, ja sam direktor banje u Jalti“, rekao je svojevremeno Carjov.
U Ukrajini je Carjov zbog podrške Donbasu u odsustvu osuđen na 12 godina zatvora zbog narušavanja teritorijalne celovitosti Ukrajine i pokušaja svrgavanja ustavnog poretka.
Podsetimo, ukrajinske specijalne službe umešane su u ubistva Darje Dugine, Vlaldena Tatarskog, Stanislava Ržickog i niza drugih ruskih državljana, preneo je ranije Vašington post, pozivajući se na anonimne izvore.
Prema navodima tog lista, pripadnici CIA su od 2015. godine aktivno obučavali ukrajinske obaveštajce, ali nisu učestvovali neposredno u atentatima.
Izvori lista su otkrili detalje o tome kako je u Rusiju prenet eksploziv koji je kasnije iskorišćen za ubistvo novinarke Darje Dugine.
Prema navodima lista, Natalija Vovk, koju su ruske vlasti osumnjičile za ubistvo Dugine, prenela ga je u specijalnoj pregradi torbe za prenošenje mačke.
Prema rečima ukrajinskih i zapadnih zvaničnika, među onima koje su likvidirale specijalne službe Ukrajine su i bivši komandant ruske podmornice Stanislav Ržicki, koji je ubijen u Krasnodaru, kao i vojni bloger Vladlen Tatarski (Maksim Fomin), koji je ubijen u kafiću u Sankt Peterburgu.
Vašington post prenosi da su u planove ukrajinskih obaveštajaca često bili umešani i ljudi koji to nisu ni znali. Jedan od primera je vozač kamiona koji je poginuo u eksploziji na Krimskom mostu 8. oktobra 2022. godine.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala