Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Zemlja sa posmrtnim ostacima sa prekopanog srpskog groblja u Kosovskoj Mitrovici bačena na smetlište

© Sputnik / Teodor AnastasijevićSrpsko groblje preko noći sravnjeno sa zemljom
Srpsko groblje preko noći sravnjeno sa zemljom  - Sputnik Srbija, 1920, 26.10.2023
Pratite nas
Zemlja sa posmrtnim ostacima sa starog srpskog groblja iza Crkve Svetog Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici, koje je prekopano zbog gradnje puta, odneta je na smetlište kod autobuske stanice.

„Trebalo bi hitno vratiti zemlju sa ostacima pokojnika na groblje, a potom fizički obezbediti parcelu. Reč je o groblju koje je staro najmanje 300 godina, pa očekujem da stručne službe izađu na teren, izvrše konzervaciju i donesu rešenje o stavljanju groblja na listu kulturnih dobara“, izjavila je za „KiM radio“ prof. dr Mitra Reljić.

Profesorka Reljić je autor poznate knjige „Srpska groblja na Kosovu i Metohiji: Uništena spomenička i jezička baština“ u izdanju Matice srpske iz Novog Sada.
Prema saznanjima radija, a nakon uvida u zemljišnu dokumentaciju, jasno je i da su neki od stambenih objekata sagrađeni na grobljanskoj parceli.
Advokat Eparhije raško-prizrenske će u toku dana podneti tužbu protiv firme koja je preko groblja prokopala put. Ovu lokaciju su tokom dana obišli i predstavnici nekih međunarodnih organizacija.
Radovi na putu su juče obustavljeni, a tzv. kosovska policija je postavila trake za zabranu prilaska. Sveštenici u tom delu grada rekli su juče za RTS da je put probijen bez ičije dozvole, a da su radove mehanizacijom izvodili radnici, verovatno albanske nacionalnosti.
Srpsko groblje u Mikronaselju  - Sputnik Srbija, 1920, 25.10.2023
SRBIJA
Obustavljena gradnja puta preko pravoslavnog groblja u Kosovskoj Mitrovici
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala