- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Samohodna artiljerijska haubica Akacija u zoni specijalne vojne operacije - Sputnik Srbija

UŽIVO Rusija može da ostvari taktičku prednost u Ukrajini u narednim mesecima

Pratite nas
Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini, 610. dan. Nastavljaju se borbe na više delova fronta, a ukrajinske snage trpe gubitke u ljudstvu tehnici. Ukrajinski žitni koridor u Crnom moru već dva dana ne funkcioniše.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
20:24 26.10.2023
Američka strana smatra da Rusija može da ostvari taktičku prednost u Ukrajini tokom ofanzivnih operacija u narednim mesecima, saopštio je na redovnom brifingu za novinare Džon Kirbi, koordinator za strateške komunikacije Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće.
„Rusija je ponovo pokrenula ofanzivu na istoku Ukrajine u nekoliko pravaca, uključujući u području Avdejevke, Limana i Kupjanska“, rekao je on.
„Očekujemo dalje napade Rusije. Ovo je dinamičan sukob. I treba da zapamtimo da Rusija još uvek ima neke ofanzivne sposobnosti i da može da postigne neke taktičke prednosti u narednim mesecima“, dodao je Kirbi.
20:19 26.10.2023
Dve višespratnice su pogođene u centru Donjecka usled granatiranja ukrajinskih oružanih snaga, javlja dopisnik Sputnjika.
Najmanje jedan civil je povređen.
18:42 26.10.2023
SAD su najavile novi paket vojne pomoći Ukrajini
Sjedinjene Američke Države će izdvojiti novi paket vojne pomoći Ukrajini, vredan 150 miliona dolara, rekao je državni sekretar Entoni Blinken.
Ona uključuje dodatnu municiju za raketne sisteme zemlja-vazduh i za artiljerijske raketne sisteme visoke pokretljivosti, navodi se u saopštenju Pentagona.
15:52 26.10.2023
Ukrajinski žitni koridor u Crnom moru ne funkcioniše već dva dana zbog aktivnosti ruske avijacije, saopštila je kompanija za konsalting Barva Invest, pozivajući se na Upravu morskih luka Ukrajine.
Oružane snage Ukrajine su takođe potvrdile zabranu, pojašnjavajući da se ona primenjuje danas, ali bi mogla da se produži.
13:18 26.10.2023
Grupa američkih republikanskih senatora je, zbog sve većeg nezadovoljstva povećanjem finansiranja Kijeva, predstavila predlog zakona koji bi omogućio da se pomoć dodeli Izraelu, ali ne i da se sponzoriše Ukrajina, piše „Volstrit džurnal“.
„Moje kolege i ja čvrsto verujemo da svaka pomoć Izraelu ne treba da se koristi kao poluga za slanje desetina milijardi dolara Ukrajini“, rekao je senator iz Kanzasa Rodžer Maršal.
Republikanski senator iz Ohaja Džejms Vens, senator iz Jute Majk Li i senator iz Teksasa Ted Kruz takođe su se založili za razdvajanje sredstava.
U članku se ističe da ovo ukazuje na probleme sa kojima se suočava predlog Bele kuće da se dodatno izdvoji 106 milijardi dolara za vojnu i drugu pomoć Ukrajini, Izraelu i drugim zemljama.
Na taj način biće moguće izbeći blokiranje izdvajanja novca Izraelu u Predstavničkom domu, gde se već više od polovine republikanaca protivi finansiranju Kijeva.
Budžetski zahtev predsednika Džozefa Bajdena predviđa izdvajanje 61,4 milijarde dolara za Ukrajinu, od čega su 46,1 milijarda dolara rashodi za odbranu, a 11,8 milijardi dolara direktna budžetska podrška. Očekuje se da će Izrael dobiti 14,3 milijarde dolara.
13:17 26.10.2023
Najvažnije sa brifinga ruskog Ministarstva odbrane:
Na krasnolimanskom pravcu ruska vojska je odbila četiri ukrajinska napada, snage Kijeva izgubile su 120 vojnika;
Na južnodonjeckom pravcu ukrajinske snage su u poslednja 24 sata izgubile oko 100 vojnika;
Na kupjanskom pravcu ruska vojska je odbila čest napada oružanih snaga Ukrajine, a protivnik je izgubio 225 vojnika;
Ruske snage su na donjeckom pravcu likvidirale 295 ukrajinskih vojnika, jedan tenk i pet oklopnih vozila;
Na zaporoškom pravcu odbijen je napad jurišne grupe ukrajinske vojske kod Rabotina;
U zaporoškom pravcu ukrajinske snage su izgubile do 85 vojnika, kao i tri tenka, od toga dva "leoparda";
U Hersonskom pravcu likvidirano je 25 ukrajinskih vojnika, uništeno je skladište municije u Dnjepropetrovskoj oblasti;
Na zaporoškom pravcu uništen je artiljerijski sistem M777 i haubica M119 američke proizvodnje
13:06 26.10.2023
Ukrajinska vojska trpi velike gubitke u ljudstvu, isporuke municije sa Zapada ne pokrivaju potrebe Ukrajine, a dugo pripremana kontraofanziva je propala bez obzira na zapadnu tehniku, piše francuski "Mond".
U članku pod naslovom "Zašto je propala ukrajinska kontraofanziva" autori ukazuju da ukrajinska vojska više ne napreduju.
"Posle 150 dana od početka kontraofanzive Ukrajine na jugu zemlje vojska i zapadni analitičari priznaju: vojska Kijeva uspela je da se pomeri napred samo malo, a što je najvažnije više uopšte ne napreduje", navodi list konstatujući da oružane snage Ukrajine za pet meseci nisu uspele da probiju ruske linije odbrane.
12:09 26.10.2023
Federalna služba bezbednosti Rusije neutralisala je ukrajinskog agenta koji je planirao teroristički napad u vojnom odseku u Tveru.
Likvidirani terorista bio je državljanin Rusije. On je bio član zabranjene ukrajinske organizacije.
Kijevu je prenosio podatke o vojsci i energetskim objektima, trebalo je da digne u vazduh vojni odsek. Prilikom hapšenja je pružao otpor zbog čega je likvidiran, navodi se u saopštenju FSB.
09:31 26.10.2023
Od početka kontraofanzive Kijeva borj ranjenih ukrajinskih vojnika se utrostručio, piše "Fajnenšel tajms".
Podatke o tome iznela je vojni lekar sa prve linije fronta Alina Belous. Po njenim rečima, od početka kontraofanzive ona i drugi lekari rade 24 sata dnevnom, sedam dana u nedelji.
09:29 26.10.2023
Ukrajinske snage su u poslednja 24 sata sa četiri drona ispustili šest granata i druge municije na teritoriju Belgorodske oblasti, naveo je gubernator oblasti Vjačeslav Gladkov.
09:10 26.10.2023
Ukrajinci preko darkneta na crnom tržištu prodaju oružje i eksploziv, C4, koje su dobili od zapadnih država u okviru paketa vojne pomoći, proizlazi iz kopija izveštaja o prodaji u koji je Sputnjik imao uvid.
„C4 800 dolara, grad Kijev“, navedeno je u jednoj od ponuda.
Kako je ranije objavljeno, oružje isporučeno Ukrajini pronađeno je i kod boraca u Pojasu Gaze.
Direktor Centra za analizu trgovine oružjem u svetu Igor Korotčenko je u julu rekao za Sputnjik da se oko 15 odsto naoružanja isporučenog Ukrajini dalje izvozi nelegalnim putevima na Bliski istok, Azijsko-pacifički region i Afriku.
08:34 26.10.2023
Američki milijarder Ilon Mask podržao je mišljenje biznismena Dejvida Saksa koji je kritikovao politiku Vašingtona prema Ukrajini.
Saks je u postu na mreži „Eks“, čiji je Mask vlasnik, napisao da su SAD prošle godine izdvojile za Kijev 100 milijardi dolara tvrdeći da će to omogućiti da kontraofanziva protiv Rusije bude uspešna.
Linija fronta se, međutim, praktično nije pomerila a Rusija je osvojila neke teritorije.

„Sada u okrugu Kolumbija (gde se nalazi glavni grad SAD Vašington) tvrde da će dodatnih 60 milijardi dolara to omogućiti. U tako nešto samo budala može da poveruje“, naveo je Saks.

„Puno je tamo budala“, konstatovao je Mask.
07:46 26.10.2023
Poslednjih dana ukrajinska vojska je izgubila tri tenka "leopard 2" odjednom a to je najteži gubitak za Ukrajinu od početka kontraofanzive kada je reč o tehnici strane proizvodnje, naveo je analitičar "Forbsa" Dejvid Eks.
07:42 26.10.2023
Ruska vojska je odbila pet napada ukrajinskih snaga kod mesta Kurdjumovka i drugih naselja na donjeckom pravcu. Protivnik je na tom delu fronta izgubio preko 500 vojnika, rekao je za Sputnjik načelnik pres centra grupe snaga "Jug" Vadim Astafjev.
07:40 26.10.2023
Evropska unija je u zaostatku sa realizacijom plana isporuke Ukrajini milion komada artiljerijske municije do marta, piše Blumberg i navodi da je do sada ostvareno 30 odsto od predviđenog.
Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je ranije rekla da je uverena da će Unija isporučiti Kijevu obećanu municiju do februara 2024.
07:32 26.10.2023
Kahovska hidroelektrana, teško oštećena u granatiranju ukrajinskih snaga, neće moći da se obnovi već će morati ponovo da se gradi, rekao je gubernator Hersonske oblasti Vladimir Saljdo.
Podsetimo, ukrajinska vojska je 6. maja izvela seriju udara na hidroelektranu, usled čega je oštećen deo brane i došlo je do izlivanja vode. Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je napad na Kahovsku hidroelektranu predstavlja varvarski čin kijevskog režima koji je doveo do ogromne ekološke i humanitarne katastrofe.
07:27 26.10.2023
Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena kroz interne kontakte poziva predstavnike oba doma Kongresa da iznesu argumente u prilog tome da je dalje izdvajanje pomoći Ukrajini neophodno jer će to se na tome zasnivati ekonomski rast u samoj Americi, piše "Politiko" koji je imao uvid materijale za kongresmene.
Kako se navodi, strategija administracije treba da uveri javnost da će podrška Ukrajini voditi otvaranju novih radnih mesta i jačanju industrijske baze SAD.
"Dopunjavajući zalihe naoružanja mi sarađujemo sa američkom odbrambenom industrijom i tako jačamo naše kapacitete da zadovoljimo potražnju u našoj zemlji i kod saveznika, kako sada tako i u budućnosti", navodi se u tekstu.
07:19 26.10.2023
Pripadnici desantne jedinice iz Tule sprečili su pokušaj ukrajinskih snaga da se probiju kod mesta Kleščejevka, južno od Artjomovska, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala