- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Usvojen budžet za 2024. godinu, ukupni prihodi 2.040 milijardi dinara

© Sputnik . Lola Đorđevićposlanici vladajuće koalicije u Skupštini Srbije
poslanici vladajuće koalicije u Skupštini Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 26.10.2023
Pratite nas
Zakonom o budžetu za 2024. godinu, koji su danas usvojili poslanici u Skupštini Srbije, ukupni prihodi republičke kase iznose 2.040,9 milijardi dinara, a rashodi 2.238 milijardi.
Od ukupno 189 poslanika, za budžet je glasalo 145, protiv 31, uzdržanih nije bilo, a nije glasalo 13 poslanika.
Prihodi su za 136,9 milijardi dinara, odnosno 7,2 odsto, veći u odnosu na iznos prihoda koji je predviđen rebalansom budžeta za ovu godinu, a rashodi za 5,0 odsto.
Fiskalni deficit budžeta iznosi 197 milijardi dinara, odnosno 2,2 odsto BDP i manji je od deficita za ovu godinu, koji je rebalansom projektovan na 2,8 odsto BDP.
Kako su objasnili iz Vlade Srbije, budžet je razvojni, što podrazumeva nastavak visokih ulaganja u kapitalne investicije i izgradnju auto-puteva, brzih pruga, škola, bolnica, kao i nastavak politike povećanja plata i penzija i zaštite životnog standarda građana.
Budžetom je predviđeno da od 1. januara sledeće godine, penzije u Srbiji budu veće za 14,8 odsto, plate u javnom sektoru za 10 odsto, a minimalna zarada za 17,8 odsto.
Kako se teret povećanja minimalne zarade ne bi potpuno preneo na poslodavce, od sledeće godine je planirano povećanje neoporezivog dela bruto zarade za 15,1 odsto, sa 21.712 na 25.000 dinara.
Budžetom je za kapitalne investicije opredeljeno 598,8 milijardi dinara, odnosno 6,8 odsto BDP.

Usvojeno više zakona iz oblasti finansija

Poslanici u Skupštini Srbije usvojili su danas više zakona iz oblasti finansija, o podsticajima u poljoprivredi, doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, kao i o posebnim postupcima radi realizacije međunarodne specijalizovane izložbe EXPO Beograd 2027.
Usvojenim izmenama Zakona o naknadama za korišćenje dobara sprečava se izbegavanje plaćanja naknade za proizvode koji posle upotrebe postaju posebni tokovi otpada za motorna vozila iz uvoza i utvrđuje se visina naknada za zagađenje voda.
Izmenama Zakona o javnim nabavkama se povećava ekonomičnost, transparentnost i efikasnost procesa javnih nabavki dok se izmenama Zakona o elektronskom fakturisanju unapređuje ovaj sistem.
Izmenama i dopunama Zakona o duvanu uvode se proizvodi koje zakon do sada nije prepoznavao, naročito oni koje maloletnici koriste, čime se želi zaštititi njihovo zdravlje.
Kada je reč o poreskim zakonima, Zakonom o porezu na imovinu je za 1. januar 2025. godine odloženo prenošenje nadležnosti za utvrđivanje, naplatu i kontrolu poreza na nasleđe i poklon i poreza na prenos apsolutnih prava sa Poreske uprave na jedinice lokalne samouprave.
Izmenama Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje produžava se primena postojećih olakšica za zapošljavanje novih radnika u vidu prava na povraćaj dela plaćenih doprinosa po osnovu zarade novozaposlenog lica u procentu od 65 do 75 odsto, a zakonom o porezima na upotrebu, držanje i nošenje dobara se stvara osnov da se za vozila koja se mogu registrovati za period kraći od godinu dana i porez plaća srazmerno tom vremenu.
Izmenama i dopunama Zakona o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju propisano je da će se od sledeće godine povećati površina zemljišta koje se subvencioniše i to sa 20 na 100 hektara.
Novo je i to da će subvencije dobijati samo oni koji zemlju obrađuju, što znači da će subvencije dobijati i poljoprivrednici koji obrađuju tuđu zemlju, a podsticaji neće biti davani onima koji su vlasnici zemlje, ali je ne obrađuju.
Usvojenim Zakonom o posebnim postupcima radi realizacije međunarodne specijalizovane izložbe EXPO Beograd 2027. uređuju se uslovi, kriterijumi, način i postupak za realizaciju ove izložbe, za izgradnju Nacionalnog fudbalskog stadiona i stambenih objekata za smeštaj učesnika i posetilaca.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala