- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Sve blokirano oko čuvenog tornja iz Danteovog „Pakla“: Preti rušenje, uključili se stručnjaci /video/

CC0 / rawpixel.com / Kule „Garisenda“ i „Asineli“ u Bolonji
Kule „Garisenda“ i „Asineli“ u Bolonji - Sputnik Srbija, 1920, 26.10.2023
Pratite nas
Postoji bojazan da se čuveni kosi toranj „Garisenda“ u Bolonji dodatno nakrivio, zbog čega su zatvorene okolne ulice tog grada u centralnoj Italiji, a stručnjaci ga pažljivo posmatraju kako bi na vreme uočili znake pucanja.
Kula visoka 48 metara izgrađena je u 12. veku kada je Bolonja bila „mini Menhetn“, sa više od 10 kula koje su izgradile lokalne plemićke porodice koje su, svaka ponaosob, pokušavale da svoju kulu učine višom od prethodne.
Međutim, toranj „Garisenda“ se naginje pod uglom od četiri stepena – skoro kao čuveni „Kosi toranj u Pizi“. Kula je bila nagnuta već u 13. veku, kada je čuveni Dante Aligijeri napisao „Božanstvenu komediju“ i opisao kosi toranj Bolonje u delu „Pakla“. Ploča sa tim stihom iz pakla i danas stoji na kuli.
Kula je kasnije nešto skraćena, a pored nje stoji skoro duplo viša kula „Asineli“, na koju su turisti mogli da se popnu. Međutim, turističke posete kulama trenutno su zabranjene.
Gradonačelnik Bolonje Mateo Lepore zatvorio je okolne ulice tokom vikenda nakon razgovora sa naučnicima i zaštitnicima prirode koji pomno prate toranj od 2018. godine. U kulu će sada biti instalirani dodatni senzori kako bi se dobio precizan uvid u njeno stanje, piše „Si-En-En“.
Na toranj su već postavljeni zvučni monitori koji mogu da snime zvuke pucanja, a postavljeno je i veliko klatno koje detektuje svaki najmanji pokret.
Testovi će se nastaviti tokom cele nedelje kako bi se videlo da li je bilo promena na tornju i da li se toranj pomera više od očekivanog. Naime, sve visoke kule i neboderi se malo njišu, ali je to predviđeno u njihovoj izgradnji.
Gradonačelnik Lepore je rekao da je toranj vekovima nagnut i da je poslednjih decenija pretrpeo brojne intervencije.
Grad je već izabrao kompaniju za izvođenje radova koji bi mogli biti potrebni, a reč je o istoj firmi koja je popravila srušeni most „Morandi“ u Đenovi.
Ulice oko kula u Bolonji biće blokirane do petka, ali autobusima možda više neće biti dozvoljeno da saobraćaju okolnim uličicama jer izazivaju značajne potrese.
Gradonačelnik je dodao da će oba simbola Bolonje, kule „Garisenda“ i „Asineli“, biti zaštićeni i da gradska vlast čini sve što je u njenoj moći da to postigne.
© Foto : Pexels/Photo by Roberto CastanoKule „Garisenda“ i „Asineli“ u Bolonji
Kule „Garisenda“ i „Asineli“ u Bolonji - Sputnik Srbija, 1920, 26.10.2023
Kule „Garisenda“ i „Asineli“ u Bolonji
Akcija je zapravo pokrenuta pošto je Lusija Borgonzoni, sekretar u italijanskom ministarstvu kulture, članica Severne lige, izjavila da je zabrinuta za bezbednost kula. Borgonzonijeva je bila Leporeov protivnik na izborima za gradonačelnika Bolonje, ali je Lepore, član Demokratske stranke, na kraju pobedio.
Borgonzoni je za list „Il Resto del Karlino” rekla da je zabrinuta zbog „nedavno zabeleženih oscilacija tornjeva” i dodala da veruje da je savet koji nadgleda kule u proteklih pet godina potcenio situaciju.
Lapore je odgovorio da se neće mešati u političke smicalice, ali da će učiniti „pravu stvar sa profesionalne tačke gledišta“.
Dok se političari svađaju, stanovnici Bolonje ne brinu za kule.
„Uopšte se ne plašimo. Mi građani Bolonje to nikada nismo doživljavali kao problem. Bezbednost je najvažnija i naravno da se sve mora istražiti, ali mislim da se toranj neće srušiti“, rekao je Fabio Bergonzini, turistički vodič u Bolonji.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala