- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

„Sistemski pokušaj zatiranja svega srpskog na KiM“: Opljačkana crkva u Osojanu

© Foto : ustupljeno Sputnjiku/Kancelarija za KiMCrkva Svetog Arhangela Gavrila u srpskom povratničkom selu Osojane
Crkva Svetog Arhangela Gavrila u srpskom povratničkom selu Osojane - Sputnik Srbija, 1920, 26.10.2023
Pratite nas
Četiri maskirane osobe opljačkale su crkvu Svetog Arhangela Gavrila u Osojanu u opštini Peć i tom prilikom odneli bakarne oluke i manju količinu bakarnog novca.
Paroh crkve, otac Dalibor Kojić rekao je da se pljačka dogodila oko dva sata posle ponoći, da su maskirani lopovi došli u portu crkve, sa crkve skinuli tri bakarna oluka, provalili u crkvu, izvršili premetačinu i tom prilikom odneli manju količinu metalnog novca jer papirnog nije bilo, prenosi radio Goraždevac.
"Uzeli su pribor za pričešće bolesnika. Ne znam ko bi to mogao da uradi. Policija je izvršila uviđaj. Obzirom da su bili maskirani i profesionalni, ne mogu da sumnjam ko bi to mogao da uradi. Ja sam oko 7:20 primetio da je neko bio u crkvi, pozvao policiju koja je došla oko 8:30", kazao je otac Dalibor.
Portparol takozvane kosovske policije za region Peći, Fadilj Gaši rekao je da je policiji prijavljeno da su iz crkve ukradeni dinari u vrednosti od oko 20 evra, i dva bakarna oluka.
"Istražna jedinica je odmah izašla i izvršila uviđaj. Radi se na otkrivanju počinioca", rekao je Gaši.

Kancelarija za KiM: Sistemski pokušaj zatiranja svega srpskog na KiM

I iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije su potvrdili da je noćas oko dva sata iza ponoći opljačkana Crkva Svetog Arhangela Gavrila u srpskom povratničkom selu Osojane, u opštini Istok.
„Posebno zabrinjava da do ovog napada dolazi nakon protivpravnog proterivanja igumana manastira Devine vode, kao i prekopavanja srpskih grobalja i kostiju u Kosovskoj Mitrovici, te sve ukazuje da je reč o sistemskom pokušaju zatiranja i skrnavljenja svega srpskog na prostoru Kosova i Metohije“, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM i dodaje da su pljačku zabeležile i kamere na kojima se vide maskirana lica kako ulaze u crkvu.
„Srbe ovog metohijskog sela veoma je uznemirila ova vest, posebno jer su kao povratnici česta meta napada albanskih ekstremista, uzurpatora, pljačkaša, u kraju koji je gotovo potpuno etnički očišćen od Srba i crkve predstavljaju mesta oko kojih se okupljaju i osećaju zaštitu i mir. U periodu teške krize i sve neizvesnijeg života za Srbe na prostoru Kosova i Metohije, umesto smirivanju tenzija, svedočimo pokušaju sistemskog urušavanja srpskog postojanja na KiM. Sramno je da se u srcu Evrope suočavamo sa proterivanjem sveštenika, prekopavanjem srpskog groblja i srpskih kostiju, kao i napadima na vernike i objekte Srpske pravoslavne crkve. Sve ovo govori da je prištinski režim direktan saučesnik, a međunarodna zajednica nemi posmatrač u pokušaju tihog proterivanja Srba sa pragova njihovih domova, jer se ništa ne preduzima kako bi se ova zlodela sprečila“, zaključuje je su saopštenju.

Srpska lista poziva na otkrivanje počinioca napada na crkvu u Osojanu

Srpska lista pozvala je danas sve odgovorne da se najhitnije uključe i otkriju počinioce napada na crkvu u srpskom povratničkom selu Osojane, kao i odgovornih za preoravanje srpskog groblja u Kosovskoj Mitrovici i progon igumana manastira Devine vode.
"Ovaj sramni čin je još jedan u nizu pokazatelja stanja ljudskih i verskih prava srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, pod režimom Aljbina Kurtija, ali i odnos koji nadležne lokalne i međunarodne institucije pokazuju po pitanju poštovanja svojih obaveza prema mandatima koji su im povereni", navodi se u saopštenju.
Srpsko groblje preko noći sravnjeno sa zemljom  - Sputnik Srbija, 1920, 26.10.2023
SRBIJA
Jedna osoba ispitana u vezi sa skrnavljenjem pravoslavnog groblja u Kosovskoj Mitrovici
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala