- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Salon Oto Bihalji-Merin Beogradu

© Foto : Ustupljeno SputnjikuDragiša Bunjevački, Portret Feješa i Jozefine, 1964
Dragiša Bunjevački, Portret Feješa i Jozefine, 1964 - Sputnik Srbija, 1920, 26.10.2023
Pratite nas
Prva stalna postavka Salona Oto Bihalji-Merin u Beogradu biće otvorena 26. oktobra.
Voljom ćerke i naslednice Ota Bihalji-Merina, srpskog i jugoslovenskog književnika, publiciste, istoričara umetnosti i likovnog kritičara, da pokloni stan u Nemanjinoj 3, kao i kolekciju umetničkih dela, bogatu arhivsku i bibliotečku građu, Muzeju naivne i marginalne umetnosti, u Beogradu je nastao Salon Oto Bihalji-Merin.
U stanu u kome su Oto i Liza B. Merin živeli više od 40 godina biće otvorena stalna postavka.
Zbirku Salona Oto Bihalji-Merin zvanično čine 82 umetnička dela, od kojih je 80 proglašeno za kulturno dobro.
Zbirka je heterogena po svom sastavu, čine je dela akademskih umetnika, naivnih umetnika, dela anonimnih, narodnih stvaralaca, kao i umetnički radovi Ota Bihalji-Merina.
U zbirci se čuvaju slike, skulpture, crteži, grafičke mape nastale u vremenskom rasponu od 1924. (od kada datiraju najstariji sačuvani crteži Ota Bihalji-Merina), do 1992. godine.
© Foto : Ustupljeno Sputnjiku/Francisco LLovet ParelladaFlorika Kec (Florica Chet), Enterijer, 1965
Florika Kec (Florica Chet), Enterijer, 1965 - Sputnik Srbija, 1920, 26.10.2023
Florika Kec (Florica Chet), Enterijer, 1965
Zastupljena su velika imena jugoslovenskog modernizma: Marko Čelebonović, Milan Konjović, Edo Murtić, Lazar Vujaklija, Lazar Vozarević, Miodrag B. Protić, Krsto Hegedušić, Marij Pregelj, Mića Popović, Milica Zorić, Dušan Džamonja, naivci Sava Sekulić, Ilija Bosilj, Bogosav Živković, Ivan Generalić, Ivan Rabuzin, Vangel Naumovski, Dragiša Bunjevački, Sofija Doklean i mnogi drugi.
Bračni par Bihalji-Merin je dela kupovao ili dobijao kao poklone od samih autora, pa ona predstavljaju i svedočanstvo o brojnim prijateljstvima i saradnjama koje su ostvarivali tokom života.
Ona služe i kao putokaz kroz njihova mnogobrojna i razorodna interesovanja u polju umetnosti, koja su se decenijama pretakala u knjige, eseje, novinske članke, tv i radio emisije.
Na stalnoj postavci biće izloženo preko 50 dela, u skladu sa kapacitetima izložbenog prostora, a periodično će se vršiti izmene u postavci, kako bi sva dela iz zbirke imala priliku da budu izložena.
Planirano je i da Salon OBM bude mesto privremenih izložbi savremenih domaćih i inostranih autora.
Biće potpisan i memorandum o saradnji Muzeja naivne i marginalne umetnosti sa Muzejem savremene umetnosti u Beogradu, a u 2024. planirana je velika izložba posvećene Otu Bihalji-Merinu u 2024. godini.
Salon će biti otvoren svakog radnog dana od 10 do 17 časova, uz napomenu da je potrebno najaviti posetu dan ranije.
Izložba Svesno napuštanje realnosti: Ilija Bosilj i Sava Sekulić” jagodinskog Muzeja naivne i marginalne umetnosti u Italiji - Sputnik Srbija, 1920, 13.06.2023
KULTURA
Veliki uspeh u Italiji – Publika u redu čekala da vidi izložbu Muzeja naivne i marginalne umetnosti
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala