- Sputnik Srbija, 1920
VOJSKA I NAORUŽANJE
Najnovije vesti o naoružanju iz Srbije, Rusije i sveta. Vojne vežbe, nuklearna trijada, predstavljanje novih vojnih tehnologija i komentari stručnjaka.

Ovako Amerikanci „menjaju stav“: Nagrađuju albanske ekstremiste baš dok traje dijalog u Briselu

© AP Photo / Visar KryeziuKosovske bezbednosne snage
Kosovske bezbednosne snage  - Sputnik Srbija, 1920, 26.10.2023
Pratite nas
Poruka američkog ambasadora u Prištini Džefrija Hovenijera da SAD podržava formiranje takozvane vojske Kosova dokaz je da Amerika ne menja politiku i da su netačne tvrdnje u pojedinim krugovima u Srbiji da Amerikanci sada imaju neko drugačije gledanje na kosovsko pitanje.
To za Sputnjik kaže politikolog Dejan Vuk Stanković povodom poruke američkog ambasadora koja je stigla baš dok je u Briselu trajao dijalog Beograda i Prištine uz posredovanje EU.
Po njemu, ovakva izjava nije začuđujuća i samo potvrđuje nastavak podrške režimu Aljbina Kurtija.
SAD su priznale nezavisnost Kosova, a jedan od atributa državnosti jeste samostalna spoljna politika države, kao i samostalne odbrambene jedinice. To što kažu da Kosovo treba da ima vojsku uklapa se u sam čin priznanja, izjavio je Stanković za Sputnjik.
© AFP 2023Kosovska Vlada je već najavila da će svaka osoba koja bude optužena za zločine pred specijalnim sudom dobiti pravnu i finansijsku zaštitu i novčanu pomoć za porodice
Kosovska Vlada je već najavila da će svaka osoba koja bude optužena za zločine pred specijalnim sudom dobiti pravnu i finansijsku zaštitu i novčanu pomoć za porodice - Sputnik Srbija, 1920, 26.10.2023
Kosovska Vlada je već najavila da će svaka osoba koja bude optužena za zločine pred specijalnim sudom dobiti pravnu i finansijsku zaštitu i novčanu pomoć za porodice
Za njega je sve ovo jedan vrlo jasan pokazatelj da Amerika, uprkos svetskim dešavanjima, ne menja svoju politiku po pitanju Kosova i Metohije i da je način na koji američka administracija sagledana kosovsko pitanje – nepromenjen. Stanković veruje da je ova provokacija samo figurativna izjava, budući da ni jedna vojska ne može „tek tako“ da se oformi, a da je njen glavni cilj ohrabrivanje Kurtija.
Dakle, ovakva retorika jednostavno sledi iz njihove odluke o priznanju, a to što krše međunarodno pravo i Rezoluciju 1244 nije uopšte iznenađujuće. Oni su ipak bombardovali SR Jugoslaviju bez autorizacije Ujedinjenih nacija. Oni posmatraju javno pravo kontekstualno, u skladu sa svojim nacionalnim i geostrateškim interesima. Ovim su samo pojačane albanske aspiracije ka tome da mogu da formiraju svoje bezbednosne snage i ništa više.

Rezolucija 1244: mrtvo slovo na papru?

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić oglasio se povodom izjave američkog ambasadora i poručio da takva podrška ne doprinosi dijalogu, smirivanju tenzija, niti i normalizaciji odnosa.
Podrška transformaciji KBS, postepena ili trenutna, u teško naoružane vojne snage, ne doprinosi procesu dijaloga, smirivanju tenzija ili normalizaciji odnosa u našem regionu, napisao je Đurić na društvenoj mreži X, dodajući da bi takav čin direktno išao protiv Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, kao i Kumanovskog vojno-tehničkog sporazuma.
Đurić smatra da ovakva odluka samo osnažuje i nagrađuje ekstremističku vladu u Prištini, pod čijim je nadzorom 11 odsto kosovskih Srba napustilo Kosovo i Metohiju

Provokacija

Podsećamo da je američki ambasador Hovenijer naglasio da su snage KBS „pokazale zrelost prilikom sukoba u Banjskoj, izbegavši provokacije koje su mogle da dovedu do novih eskalacija“ i izjavio da Amerika svesrdno podržava formiranje vojske Kosova.
Američki ambasador na teritoriji Kosova svojom izjavom da SAD svesrdno podržava pretvaranje Kosovskih bezbednosnih snaga u nekakvu „vojsku Kosova“ dokazuje da Amerika ne samo da ne podržava međunarodne zakone i pravo, već pokušava na silu da održi privid sile koja još, u nekom kutku sveta, može da donosi stravične odluke bez posledica.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala