- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Ministar pravde Crne Gore odbio da izruči državljanina Srbije Prištini

© Foto : Flickr/Vlada Crne Gore/R. KoprivicaPremijer Crne Gore Dritan Abazović i ministar pravde CG Marko Kovač.
Premijer Crne Gore Dritan Abazović i ministar pravde CG Marko Kovač. - Sputnik Srbija, 1920, 26.10.2023
Pratite nas
Crnogorski ministar pravde Marko Kovač odbio je zahtev Prištine o izručenju državljanina Srbije Momčila Vukotića (61), radi gonjenja za navodni ratni zločin protiv civilnog stanovništva, a koji je uhapšen u Crnoj Gori i nalazi se u "ekstradicionom pritvoru".
Sud je našao da su "ispunjeni zakonski uslovi za izručenje" Vukotića, ali je ministar Kovač to odbio, jer smatra da je povređen član 3 Evropske konvencije o ljudskim pravima i osnovnim slobodama, piše portal RTCG pozivajući se na saznanja iz Ministarstva pravde.
„U rešenju Specijalnog tužilaštva Kosova o pokretanju istrage nije navedeno koje radnje je navodno preduzeo Vukotić, a koje ulaze u sastav krivičnih dela, već se samo navodi da se posle 24 godine navodno pojavio svedok koji je prepoznao njegovu sliku u nekom albumu“, rekli su iz Ministarstva pravde.
Navode da ovo nije jedini slučaj gde Priština od Crne Gore traži izručenje državljana Srbije za navodni ratni zločin.
„Pa je politički momenat, odnos Srbije i Kosova u smislu nedostatka direktne saradnje njihovih pravosuđa i narasle tenzije koje kulminiraju nešto što ukazuje na sumnju da se radi o političkom progonu, a svakako se radi o licu starije dobi. Zaključeno je da bi izručenjem bio povređen član 3 Konvencije, a osnov i ovlašćenje za odbijanje se crpi iz Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima i Evropskoj konvenciji o ekstradiciji“, naveli su iz resora pravde.
Vukotića je uhapsila crnogorska policija zbog sumnje da je tokom 1999. godine, na teritoriji Peći, počinio navodno krivično delo ratni zločini protiv civilnog stanovništva. Nakon hapšenja Vukotića, istražni sudija Višeg suda u Bijelom Polju odredio je Vukotiću "ekstradicioni pritvor", navodi portal RTCG.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala