- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lavrov: Sporazum o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja i dalje na snazi

© MID RF / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 26.10.2023
Pratite nas
Dijalog o strateškoj stabilnosti pretpostavlja postojanje odgovarajućih uslova, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.
Tokom razgovora sa novinarima u Minsku Lavrovu je postavljeno pitanje da li je u sadašnjim uslovima moguće nastaviti dijalog o strateškoj stabilnosti sa Sjedinjenim Američkim Državama.
„Strateška stabilnost pretpostavlja postojanje uslova za postizanje nekih dogovora koji će podjednako odražavati interes i odgovarati na zabrinutost učesnika u takvom pregovaračkom radu“, rekao je Lavrov, napominjući da je upravo tako izgrađen Sporazum o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja (Novi START) koji je i dalje na snazi.
Lavrov je podsetio da je Moskva suspendovala proces inspekcije, zadržavajući pri tome svoju posvećenost svim obavezama ovog sporazuma.
„Prekinuli smo inspekcije, jer su inspekcije mera međusobnog poverenja. Nema poverenja između nas i Sjedinjenih Američkih Država, oni su ga uništili, narušivši sve principe koji su navedeni u preambuli ovog sporazuma“, objasnio je ministar.
„Osim toga, postoje i praktični razlozi: oni stalno traže da se te inspekcije nastave, a inspekcije se vrše u nuklearnim objektima, objektima koji se tiču skladištenja nuklearnog oružja. A kada kijevski režim, na primer, napada upotrebom zapadnog oružja, kao što je to nedavno bio slučaj, baze naših strateških bombardera na ruskoj teritoriji, verovatno se postavlja još više pitanja, zašto baš sada trčati i pregledati naše objekte?“, rekao je ministar.
On je naglasio da je „sporazum važeći, mi smo posvećeni parametrima koji postoje“.

Nema ozbiljnih predloga o smanjenju konfrontacije

Lavrov je napomenuo i da Moskva ne izbegava ozbiljne predloge koji bi mogli da pomognu da se smanji nivo konfrontacije u odnosima sa Ukrajinom i Zapadom, ali da se takvi predlozi ne iznose.
Na pitanje šta je potrebno da se smanji stepen konfrontacije, Lavrov je odgovorio da je trenutno „u prvom planu da se ne opustimo, ne dozvoliti im da nas poraze“.
„Mi nikada ne izbegavamo ozbiljne predloge, jednostavno, ozbiljni predlozi ne dolaze nakon što su ih anglosaksonci osujetili u aprilu 2022. godine“, podsetio je Lavrov.
„Znamo da Zapad nastavlja da huška kijevski režim da nastavi rat. A ako već govorimo o pregovorima, onda neka (predsednik Ukrajine Vladimir) Zelenski poništi ukaz koji je potpisao pre godinu dana, a kojim je sam sebi i svim svojim zvaničnicima zabranio da vode pregovore sa vladom Vladimira Putina“, zaključio je Lavrov.
U novom izdanju emisije „Moj pogled na Rusiju“ saznaćete kakav je predlog Amerika uputila Rusiji:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala