- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kremlj: Pomno pratimo prebacivanje američkih aviona F-16 u region Bliskog istoka

© Sputnik / Vitaliй KarpovPogled na Kremlj
Pogled na Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 26.10.2023
Pratite nas
U Moskvi s maksimalnom pažnjom prate situaciju u zoni palestinsko-izraelskog sukoba, uključujući prebacivanje eskadrile lovaca F-16 američkih vazdušnih snaga u region, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
Upitan da prokomentariše prebacivanje američkih lovaca i da li jačanje američkog vojnog prisustva u regionu može biti iskorišćeno za provokacije protiv Rusije, Peskov je odgovorio:
„Naravno, to je povod za našu maksimalnu pažnju. Pomno pratimo situaciju u regionu. Što se tiče provokacija, za sada se ništa tako nije dogodilo, tako da ništa ne mogu da kažem, to pitanje koje se tiče više vojske.“
Na pitanje kakve su perspektive za dalje rešavanje palestinsko-izraelskog sukoba imajući u vidu da su u Savetu bezbednosti odbačeni i ruski i američki nacrt rezolucije, portparol Kremlja je rekao da rezolucija treba da bude izbalansirana i u njoj ne može da se osuđuje sam jedna strana.
„Nastavićemo napore. Treba težiti da zajednički dođemo do izbalansirane varijante. Uvereni smo da je naš nacrt bio daleko više izbalansiran. Potrebno je sve pozvati na prekid vatre i ne može se samo osuđivati samo jedna strana“, naveo je on.
Povodom najava da će Moskvu posetiti palestinski lider Mahmud Abas, Peskov je rekao da za sada ne može da saopšti datum a da će situacija na Bliskom istoku biti glavna tema.
Prema oceni Peskova, situacija u Pojasu Gaze je katastrofalna, ali se ona može dodatno pogoršati sa početkom izraelske kopnene operacije.
Stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja - Sputnik Srbija, 1920, 26.10.2023
RUSIJA
Rusija poziva Izrael da se bori protiv terorista, a ne protiv civila
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala