- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Beogradski sajam knjiga: Izdavač godine Zavod za zaštitu spomenika kulture Beograd /foto/

© Sputnik / Marija JakovljevićDodela nagrada na 66. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga
Dodela nagrada na 66. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga  - Sputnik Srbija, 1920, 26.10.2023
Pratite nas
Izdavač godine u 2023. je Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, a izdavački poduhvat trotomno izdanje Srpske akademije nauka i umetnosti „Predsednici Društva srpske slovesnosti, Srpskog učenog društva, Srpske kraljevske akademije, Srpska akademije nauka i Srpska akademije nauka i umetnosti“.
Na 66. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga danas su dodeljene nagrade.
Žiri u kom su bili Zlata Bojović, Anđelka Cvijić, Bojan Jović, Zoran Paunović i Marko Krstić istakao je da Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda stručnim monografijama unapređuje znanje o nepokretnom kulturnom nasleđu, predstavljajući ga kao živo polje preplitanja uticaja i podsticaja kulturnih, društvenih i političkih procesa.
© Sputnik / Marija JakovljevićDirektorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda Olivera Vučković primila Nagradu za najboljeg izdavača godine
Direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda Olivera Vučković primila Nagradu za najboljeg izdavača godine - Sputnik Srbija, 1920, 26.10.2023
Direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda Olivera Vučković primila Nagradu za najboljeg izdavača godine
Trotomno izdanje SANU izdvojilo se u izdavačkoj produkciji, prema mišljenju žirija i zaslužilo nagradu za izdavački poduhvat godine jer „bogatstvom svoga sadržaja ne predstavlja samo život i rad najznačajnije institucije u Srbiji, već i sveukupan život srpske nauke i kulture tokom proteklih 180 godina“.
© Sputnik / Marija JakovljevićPredsednik SANU Zoran Knežević primio Nagradu za izdavački poduhvat godine
Predsednik SANU Zoran Knežević primio Nagradu za izdavački poduhvat godine - Sputnik Srbija, 1920, 26.10.2023
Predsednik SANU Zoran Knežević primio Nagradu za izdavački poduhvat godine

Andrićev institut – najbolji izdavač iz dijaspore

Andrićev institut u Višegradu proglašen je najboljim izdavačem iz dijaspore, čime je žiri nagradio njegove edicije „Znamen srbistike“, „Naučne monografije“, „Filozofija književnosti“, „O srpskim klasicima“.
© Sputnik / Marija JakovljevićAndrićev institut najbolji izdavač iz dijaspore
Andrićev institut najbolji izdavač iz dijaspore - Sputnik Srbija, 1920, 26.10.2023
Andrićev institut najbolji izdavač iz dijaspore
Posebno priznanje za doprinos u oblasti nauke dodeljeno je „Huk izdavaštvu“ iz Beograda za knjigu „Knez Mihailo Obrenović (1823-1868) Danka Leovca uz obrazloženje da je reč o iscrpnoj i celovitoj studiji koja na akademski uzoran način osvetljava život i delo Mihaila Obrenovića.
Specijalno priznanje za izdavača, knjigu ili strip u 2023. godini dobili su „Geopoetika“ (Beograd) za 30 godina postojanja, Zavod za udžbenike (Beograd) za knjigu „Hirurgija aorte“ Lazara B. Davidovića i saradnika, Srpska književna zadruga (Beograd) za ediciju „Srpska književnost za decu“ i Banatski kulturni centar (Novo Miloševo) i Kulturni centar Vojvodine „Miloš Crnjanski“ (Novi Sad) za prvo kolo „Izabranih zenitističkih dela“.

Najbolje i najlepše dečije knjige

Nagrada za dečiju knjigu godine pripala je ediciji „Knjige sa kojima se raste“ Dragane Malešević i Udruženja za razvoj profesionalnih veština Provens iz Novog Sada.
„Opremljene ku-ar kodovima i matricama, knjige posvećene životinjama i biljkama, oblicima i brojevima, telu i svetu oko nas, podstiču aktivno učešće deteta kroz medije teksta, ilustracije, zvučnih zapisa, video zapisa i matrice za proveru stečenih znanja, podstičući ga da samostalno istražuje i otkriva nove sadržaje i iskazuje svoja zapažanja i razmišljanja“, navedeno je u obrazloženju.
Žiri u sastavu Slavimir Stojanović Futro, Jovan Čekić i Jugoslav Vlahović jednoglasno je odlučio da nagradu „Bogdan Kršić“ za najlepšu knjigu na Beogradskom sajmu knjiga dodeli izdanju „Kod kuće“ grupe strip-autorki pod imenom „Stripotetke“ u izdanju „Besne kobile“.
„Jasnim i nenametljivim dizajnerskim stilom lišenim trenda i pompe, sa veoma preciznom porukom u korelaciji naslovne strane i poleđine knjige, ovo izdanje vas zavodljivo uvlači u svoj narativ i ne pušta od korice do korice“, ocenio je žiri.
Nagrada za najlepšu dečiju knjigu pripala je delu „Tri, četiri, sad!“ Dragane Mladenović u izdanju „Kreativnog centra“:
© Sputnik / Marija JakovljevićNagrada za najlepšu dečiju knjigu dodeljena izdanju "Tri, četiri, sad" Dragane Mladenović i ilustratora Borisa Kuzmanovića
Nagrada za najlepšu dečiju knjigu dodeljena izdanju Tri, četiri, sad Dragane Mladenović i ilustratora Borisa Kuzmanovića - Sputnik Srbija, 1920, 26.10.2023
Nagrada za najlepšu dečiju knjigu dodeljena izdanju "Tri, četiri, sad" Dragane Mladenović i ilustratora Borisa Kuzmanovića
„Ova izuzetno bogata i sadržajna knjiga koja obiluje veoma atraktivnim i likovno ujednačenim ilustracijama iskusnog velemajstora Borisa Kuzmanovića, biće nezaobilazno štivo čitavih generacija koje odrastaju“.
Specijalno priznanje za mladog dizajnera dodeljeno je knjizi „Udovica i papagaj“ Virdžinije Vulf u izdanju „Bulevar buks“-a uz obrazloženje da nas „ilustrator i dizajner Marina Milanović vešto drži u svom vizuelnom svetu, specifičnim ilustratorskim stilom i nenametljivom topografijom“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala