- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„Vratite Sudetsku oblast Nemcima“: Medvedev odgovorio češkom ministru zbog Krima

© Sputnik / Artyom Zhitenev / Uđi u bazu fotografijaGrafit na Taganskom trgu u Moskvi
Grafit na Taganskom trgu u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 25.10.2023
Pratite nas
Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev oglasio se povodom izjave ministra spoljnih poslova Češke Jana Lipavskog o „vraćanju Krima Ukrajini" i zauzvrat predložio Česima da vrate Sudete Nemačkoj.
Medvedev je odreagovao ne reči šefa češke diplomatije koji je na samitu „Krimska platforma“ u Pragu rekao da politika EU i svih „demokratskih zemalja“ treba da bude usmerena na obnovu teritorijalnog integriteta Ukrajine u njenim granicama iz 1991. godine.

„Pomoć EU treba da bude usmerena na to da Ukrajina povrati Krim, što bi trebalo da bude glavni rezultat. Tako misli takozvani ministar spoljnih poslova Češke i to mišljenje je izneo na demonskom banderovskom skupu koji se održava u njegovoj zemlji. Ti su zaista hrabri ljudi, ali praznoglavci. Dakle, želite pravdu po nacističkom modelu? Onda tamo u Češkoj donesite odluku o vraćanju Sudeta Nemcima i obnovi Sudetske oblasti“, napisao je Medvedev na društvenoj mreži „Iks“ (ranije Tviter).

Ranije su učesnici drugog međunarodnog parlamentarnog foruma „Krimska platforma“ koji se održava u Pragu izrazili podršku Ukrajini i istovremeno pozvali da se nastavi sa pružanjem pomoći toj zemlji. Tada je Lipavski rekao da Krim na međunarodnom nivou „neće biti priznat kao deo Rusije“.
Narodni referendum na Krimu i Sevastopolju održan je 16. marta 2014. godine posle državnog prevrata u Kijevu. Za ujedinjenje sa Rusijom glasalo je 96,77 odsto birača Republike Krim i 95,6 odsto glasača Sevastopolja. Ukrajina i dalje smatra Krim svojom privremeno okupiranom teritorijom. Prema rečima predsednika Rusije Vladimira Putina, pitanje Krima je zatvoreno.
Sudeti su pogranični region Češke. Do 1945. Sudeti su bili gusto naseljena oblast gde su živeli sudetski Nemci. Godine 1938., nacistička Nemačka je anektirala region. Posle rata etnički Nemci su deportovani iz Čehoslovačke, uključujući i iz Sudeta.
Nikola Sarkozi - Sputnik Srbija, 1920, 16.08.2023
RUSIJA
Sarkozi: Krim je istorijska ruska teritorija
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala