- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Simor Herš: U napadu na Izrael nije učestvovao samo Hamas

© AP Photo / Fatima ShbairZgrade oštećene u izraelskom napadu na Gazu
Zgrade oštećene u izraelskom napadu na Gazu - Sputnik Srbija, 1920, 25.10.2023
Pratite nas
Pregovori o oslobađanju talaca iz zarobljeništva u Pojasu Gaze otežani su zbog činjenice da ih drži ne samo pokret Hamas koji vlada u enklavi, već i druge palestinske grupe, smatra američki novinar Simor Herš.
„Ozbiljne poteškoće, o kojima se nije javno govorilo od napada 7. oktobra, jesu te što (vojno krilo Hamasa) ‘Brigade Izedina el Kasama’ nisu bile jedine koje su napadale i uzimale taoce“, napisao je on u kolumni na platformi Sabstek (Substack).
Herš se pozvao na američkog zvaničnika koji je rekao da se zna da su u krvavi napad na vojne objekte i naselja na jugu Izraela umešane „Brigade mučenika el Akse“, koje su se prvobitno pozicionirale kao paravojno krilo Fataha.

Plavljenje tunela

Pozivajući se na izvore iz Hamasa, Herš je rekao da je u napadu učestvovalo i civilno stanovništvo Pojasa Gaze.
On je dodao i da izraelsko rukovodstvo razmatra da poplavi široki sistem tunela Hamasa pre nego što tamo pošalje svoje trupe.
„Izrael trenutno stalnim bombardovanjem pretvara grad Gazu u ruševine i planira da pokrene kopnenu invaziju u bliskoj budućnosti“, napisao je novinar, pozivajući se na američki izvor.
Herš ističe da bi to moglo da ukazuje na činjenicu da je Izrael spreman da otpiše taoce koji su u opasnosti.

Palestinsko-izraelski sukob

Vojno krilo palestinskog pokreta Hamas 7. oktobra objavilo je operaciju „Potop el Akse“ protiv Izraela. Izraelska vojska nakon toga je saopštila da pokreće operaciju „Gvozdeni mačevi“ protiv Hamasa u Pojasu Gaze.
Izraelski premijer Benjamin Netanijahu rekao je u obraćanju naciji da se zemlja nalazi u ratnom stanju i dodao da je naredio mobilizaciju rezervi. U roku od nekoliko dana, izraelska vojska je preuzela kontrolu nad svim naseljenim područjima u blizini granice sa Gazom i počela da izvodi vazdušne napade na ciljeve, uključujući civilne, u Pojasu Gaze.
Broj žrtava u Pojasu Gaze premašio je pet hiljada ljudi, dok je više od 15 hiljada ranjeno. U Izraelu je, prema lokalnim vlastima, poginulo više od 1,3 hiljade ljudi. Prema različitim izvorima, u zarobljeništvu Hamasa nalazi se oko 150 Izraelaca. Sam pokret saopštio je da se u Pojasu Gaze nalazi oko 200-250 talaca.
Palestinsko-izraelski konflikt, u čijoj su osnovi teritorijalni interesi strana, decenijama predstavlja žarište u regionu. Odlukom Ujedinjenih nacija, uz aktivnu ulogu SSSR, 1947. godine određeno je da budu formirane dve države ─ Izrael i Palestina ─ ali je osnovana samo izraelska država.
Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov ranije je izjavio da je potrebno hitno zaustaviti krvoproliće između Izraela i Palestine i pozvao strane da prekinu borbena dejstva.
U emisiji „Od četvrtka do četvrtka” pogledajte zašto Ukrajina strahuje od Izraela:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala