- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Od ovog jela može da se umre – zašto, prosudite sami /video/

© Foto : YouTube/Peekaboo3737, snimak sa ekranaSan-nakdži, lokalni specijalitet u Južnoj Koreji
San-nakdži, lokalni specijalitet u Južnoj Koreji - Sputnik Srbija, 1920, 25.10.2023
Pratite nas
Muškarac star 82 godine u Južnoj Koreji doživeo je srčani udar pošto se ugušio komadom „žive hobotnice“. Reč je o lokalnoj poslastici san-nakdži, koja se sastoji od sveže isečenih nogu pomenutog mekušaca.
Vatrogasna stanica u gradu Kvangdžu primila je u ponedeljak ujutru dojavu da je komad san-nakdžija zaglavljen u grlu muškarca. Kada je stigla Hitna pomoć, muškarac je već imao srčani zastoj, a medicinsko osoblje je odmah pristupilo postupku reanimacije. Međutim, 82-godišnjak nije preživeo, prenosi Si-En-En.
Inače, san-nakdži je mala hobotnica koja se reže i servira sirova, a često se jede u obalnim oblastima Južne Koreje. Često se služi sa susamovim uljem, semenkama susama, a ponekad i đumbirom i ima teksturu za žvakanje.
Iako se naziv jela prevodi kao „živa hobotnica“, mekušac se zapravo ubija pre serviranja, a njegovi pipci seku na komade. Međutim, poslužuju se odmah nakon sečenja, a pošto su nervi na njima i dalje aktivni, hobotnica izgleda kao da je „živa” jer se još kreće po tanjiru.
Tokom godina, lokalni mediji su izvestili o nekoliko slučajeva ljudi koji su umirali od gušenja san-nakdžijem. Najpoznatije, nazvano „ubistvo hobotnice“, zabeleženo je 2012. godine, kada je jedan Južnokorejac osuđen na doživotnu robiju zbog navodnog ubistva svoje devojke. Prvobitno je tvrdio da je to bila „nesreća u vezi sa san-nakdžijem“, ali su tužioci ponovo otvorili slučaj nakon što je porodica preminule otkrila da je muškarac dobio 180.000 dolara od osiguranja za njenu smrt.
Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala