- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Naučnici pronašli osam do sada nepoznatih patogena

© AP Photo / Cynthia S. Goldsmith, Russell Regner/CDCVirus pod mikroskopom, arhivska fotografija
Virus pod mikroskopom, arhivska fotografija - Sputnik Srbija, 1920, 25.10.2023
Pratite nas
Laboratorijska analiza kineskih naučnika otkrila je niz novih virusa, uključujući i jedan iz porodice koronavirusa, dva virusa povezana sa žutom i denga groznicom, novi virus koji izaziva stomačne probleme, dva virusa koja mogu da izazovu simtome slične gripu, kao i dva nova papiloma virusa koji mogu da izazovu rak kod ljudi.
Kineski naučnici sproveli su opsežno istraživanje populacije glodara na tropskom ostrvu Hainan, kod južne obale Kine. Među gotovo 700 isključenih uzoraka pronašli su čak osam ranije neotkrivenih patogena koji se šire među glodarima, a koji imaju sposobnost da zaraze ljude.
Rezultati istraživanja objavljeni su kineskom časopisu Virologica Sinica, koji izdaje Kinesko društvo za mikrobiologiju. U istraživanju se navodi kako je prikupljeno ukupno 682 brisa različitih glodara uhvaćenih na tom ostrvu između 2017. i 2021. godine. Naučnici su uzorke kategorisali prema vrsti glodara i lokaciji i poslali ih na ispitivanje.
Laboratorijska analiza otkrila je niz novih virusa, uključujući i jedan iz porodice koronavirusa, a koji je dobio ime CoV-HMU-1. Daljim istraživanjem otkriveno je da pripada porodici koronavirusa koji uključuje i SARS-CoV-2.
Pored toga, otkrivena su dva nova pestivirusa povezana sa žutom i denga groznicom, novi astrovirus koji uzrokuje stomačne probleme, dva nova parvovirusa koji mogu da izazovu simptome slične gripu, kao i dva nova papiloma virusa koji mogu da izazovu rak kod ljudi.
Kineski naučnici ističu da su otkrića novih pestivirusa i parvovirusa veoma zanimljiva jer su otkrivena kod dve vrste pacova, za koje ranije nije bilo utvrđeno da prenose takve vrste patogena.
Naučnici ističu da novootkriveni virusi proširuju naučna saznanja o klasifikaciji virusa i sugerišu da postoje virusi koji još nisu otkriveni, a koji su samostalno evoluirali u jedinstvene domaćine u nepristupačnim oblastima. A takvo je i ostrvo Hainan, koje je zbog svog položaja izolovano od kontinentalne Kine, ali je istovremeno dom za čak 9 miliona ljudi.
Ali naučnici upozoravaju da prisustvo ovih virusa u prirodi može biti potencijalni rizik i za ljudsku populaciju, posebno ako pređu sa originalnog, životinjskog domaćina na čoveka.
Stoga, ističu u svom radu, pozivaju kolege naučnike da dalje proučavaju novootkrivene viruse kako bi se tačno utvrdilo kako se šire i kako mogu da utiču ljude, prenosi Dejli mejl.
Podsetimo, Kina se smatra izvorištem virusa SARS-CoV-2, koji je izazvao pandemiju koronavirusa u čitavom svetu. Iako se prvobitno sumnjalo da je virus potekao iz laboratorije u Vuhanu, istraga nije pronašla konkretne dokaze o tome. Zato postoji konsenzus u međunarodnoj naučnoj javnosti da je do pandemije došlo zbog prelaska virusa sa životinje (najverovatnije slepog miša) na čoveka na pijaci u Vuhanu, gde su držane i prodavane brojne vrste divljih i domaćih životinja.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala