- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Pripema posade oklopnih vozila u zoni specijalne vojne operacije - Sputnik Srbija

UŽIVO Oboren dron iznad Sevastopolja

Pratite nas
Specijalna vojna operacija u Ukrajini, dan 608. Tokom prethodnog dana ruske snage odbile su 29 napada ukrajinske vojske, čiji gubici iznose oko 1.200 vojnika. U Harkovskoj oblasti sprečena akcija ukrajinske diverzantske grupe. „Vašington post“ objavio dokumente o saradnji ukrajinskih obaveštajnih službi sa američkom CIA i britanskom MI6.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:01 24.10.2023
Ruski sistemi za elektronsko ratovanje prizemljili su dron u predgrađu Sevastopolja, saopštio je gubernator grada Mihail Razvožajev.
Dron je detonirao u polju, a tom prilikom nije pričinjena nikakva materijalna šteta.
21:59 24.10.2023
Ukrajinske snage granatirale su područja Donjecka i Jasinovatski okrug na koja je ispaljeno 12 granata NATO kalibra 155 milimetara, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja povezanih sa ratnim zločinima Ukrajine.
21:31 24.10.2023
Od početka specijalne vojne operacije Nemačka je obezbedila Ukrajini 24 milijarde evra vojne i civilne pomoći, a pripremila je još 1,4 milijarde u okviru zimskog paketa pomoći za jačanje ukrajinske PVO, izjavio je nemački kancelar Olaf Šolc.
19:07 24.10.2023
16:27 24.10.2023
Protivnik nastavlja da gubi borbene avione: u protekla 24 sata ruska PVO oborila je još dva ukrajinska MiG-29, napisao je ruski ratni reporter Evgenije Podubni na svom Telegram kanalu.
Kako je istakao, ukrajinska vojska masovno gubi lovce. Mig-29 je jedan od najčešćih modela sovjetskih aviona, koji su u vlasništvu oko 30 zemalja širom sveta. Još na početku ruske specijalne operacije u Ukrajini jedan broj istočnoevropskih zemalja obavezao se da svoje MiG-29 isporuče kijevskom režimu.
"Sudeći po broju uništenih letelica – a već ih je skoro dve desetine tokom prošle nedelje – stari lovci iz Evrope su stigli u Ukrajinu, ali su se pokazali potpuno nemoćni protiv ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga i protivavionskih sistema", zaključio je Podubni.
13:34 24.10.2023
Najnoviji izveštaj Ministarstva odbrane Rusije:
Na hersonskom pravcu ukrajinske snage su tokom neuspešnih pokušaja zauzimanja položaja na levoj obali Dnjepra imale velike gubitke. Ukrajinska pomorska pešadija zbog velikih gubitaka sabotira izvršavanje desantnih zadataka;
Na kupjanskom pravcu ruske snage odbile su osam ukrajinskih napada. Poginulo je ili ranjeno do 60 ukrajinskih vojnika.
Na krasnolimanskom pravcu ruske snage odbile su 11 ukrajinskih napada. U borbama je poginulo ili ranjeno više od 125 ukrajinskih boraca, a uništeno je pet oklopnih vozila i četiri automobila;
Na donjeckom pravcu ubijeno je ili ranjeno više od 235 ukrajinskih vojnika, a uništeno je skladište municije, dva borbena vozila pešadije i četiri automobila;
Tokom protivbaterijske borbe uništen je artiljerijski sistem M777, tri samohodne haubice „krab“ i samohodno artiljerijsko oruđe „gvozdika“;
Ruski PVO sistemi oborili su tri ukrajinska aviona u DNR (MiG-29), Dnjepropetrovskoj (L-39) i Kirovogradskoj oblasti Ukrajine (MiG-29);
Tokom proteklog dana ruski PVO sistemi uništili su 44 ukrajinska drona u DNR, LNR, Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti;
Na južnodonjeckom pravcu pogođeno je mesto koncentrisanja snaga ukrajinske vojske u oblastima Ugljedara, Nikoljskog i Novomihajlovki u DNR; Gubici Oružanih snaga Ukrajine na ovom pravcu iznose do 110 vojnika, a uništena su četiri automobila;
Na zaporoškom pravcu poginulo je ili ranjeno do 75 ukrajinskih vojnika, a uništen je jedan tenk i dva automobila. Tokom protivbaterijske borbe uništena su dva artiljerijska sistema M777, haubice „msta B“ i D-20, kao i oruđe M119;
U protekla 24 časa ruska PVO presrela je pet bombi „JDAM“ i pet raketa „hajmars“.
12:42 24.10.2023
Nemačka je posvećena obećanju da će podržavati vlasti u Kijevu onoliko koliko bude potrebno, a ukupan iznos civilne i vojne pomoći Ukrajini već je dostigao 24 milijarde evra, izjavio je nemački kancelar Olaf Šolc, gostujući na Nemačko-ukrajinskom ekonomskom forumu.
12:39 24.10.2023
Peskov: Rusiju ne plaše sankcije
Rusija se prilagodila životu pod sankcijama i ne plaši se novih ograničenja, izjavio je novinarima portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.
„Rusija dosta dugo živi pod sankcijama, zapravo, već decenijama, i zato smo se prilično prilagodili tome. Stoga na neki vremenski okviri poput pet godina i tako dalje, naravno, uopšte ne plaše. I prilično je lako prognozirati da će se pokušaji obuzdavanja naše privrede nastaviti. Kao što vidite, preduzimaju se energične mere koje daju rezultate i omogućavaju nam da idemo putem razvoja“, objasnio je Peskov.
Kada su u pitanju novi paketi sankcija, zna se da se oni pripremaju i to se moglo predvideti i ranije, dodao je portparol.
„Na tržištu nafte, tema graničnih cena nam je takođe dobro poznata. Može se mnogo raspravljati i dovoditi u pitanje efikasnost ovih odluka. Ostaje nam samo da čekamo da vidimo šta će još naši protivnici na Zapadu smisliti po tom pitanju“, zaključio je Peskov.
Ranije je specijalni predstavnik EU za sankcije Dejvid O'Saliven izjavio da ne predviđa nikakvo skoro ukidanje sankcija Rusiji, čak i ako borbena dejstva u Ukrajini prestanu, i pozvao na produžetak na još pet do deset godina.
09:58 24.10.2023
Bivši ukrajinski premijer Nikolaj Azarov izjavio je da bi ove godine ukupan državni dug te zemlje mogao da dostigne rekordnih 6,4 biliona grivni, odnosno 173 milijardi dolara, a Kijev će morati da plati kredite na vreme i u punom iznosu.
„Sada državni dug Ukrajine iznosi oko 140 milijardi dolara, a ukupan dug bi mogao da dostigne rekordnih 6,4 biliona grivni odnosno 173 milijardi dolara“, naveo je on.
I dok je u zemlji ekonomska kriza sve dublja i može da pokrene lavinu, kijevski režim traži od koga da uzme novi kredit i otplati stare, jer je MMF odbio da pomogne Ukrajini i po pitanju restrukturiranju duga i njegovog zamrzavanja na određeno vreme.
Ukrajinske vlasti, kaže on, procenjuju kako da smanje ne-vojne rashode budžeta i imajući u vidu situaciju biće nemoguće izbeći zastoj u isplati penzija i smanjenje socijalnih davanja.
09:40 24.10.2023
Ukrajinska vojska je u protekla 24 sata ispalila 50 granata na naseljena mesta Belgorodske oblasti, a izvela je i dva napada pomoću bespilotnih letelica, saopštio je gubernator oblasti Vjačeslav Gladkov na svom Telegramu.
09:39 24.10.2023
Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je u Sumskoj, Poltavskoj, Dnjepropetrovskoj, Harkovskoj i Nikolajevskoj oblasti Ukrajine, kao i u delovima Hersonske i Zaporoške oblasti pod kontrolom Kijeva.
09:37 24.10.2023
Ukrajina, kao i čitav svet, suočavaju se sa deficitom muncije, izjavio je premijer Ukrajine Denis Šmigalj za „Fajnenšel tajms“.
„Imamo ogroman deficit municije ne samo u Ukrajini, nego i u čitavom svetu… Treba da proizvode municiju ovde, u Ukrajini, jer su zalihe u čitavom svetu iscrpljene. Sva skladišta su prazna“, naveo je on.
Istovremeno, ukrajinski ministar za strateške grane industrije Aleksandar Kamišin rekao je za „Politiko“ da svi kapaciteti po pitanju oružja u svetu ne mogu da „pokriju“ potrebe Kijeva u aktuelnom konfliktu.
Prema njegovim rečima, kada bi se sabrali svi kapaciteti u svetu za proizvodnju oružja i municije, to ne bi bilo dovoljno za taj konflikt.
Zemlje Zapada treba da ubrzaju proizvodnju dronova, raketa i muncije što bliže liniji fronta, naveo je Kamišin.
Kamišin takođe smatra da Ukrajina može da proizvede i primi toliku količinu municije koja bi mogla da bude ekvivalentna „arsenalu celog slobodnog sveta“.
On je dodao da će ukrajinski premijer i nemački kancelar Olaf Šolc danas saopštiti o novom zajedničkom projektu nemačkog odbrambenog koncerna „Rajnmetal“ i „Ukroboronproma“.
07:57 24.10.2023
U gradu Zaporožju koji je pod kontrolom Kijeva odjeknula je eksplozija, saopštila je agencija Unkrinform. Agencija nije navela nikakve detalje.
Trenutno je u delovima Zaporoške oblasti pod kontrolom Kijeva na snazi uzbuna za vazdušnu opasnost.
07:46 24.10.2023
Ukrajinska vojska je na kupjanskom pravcu pretrpela gubitke uporedive sa veličinom dve čete, izjavio je za Sputnjik načelnik pres centra grupe snaga „Zapad“ Sergej Zibinski.
U napadu su uništena dva oklopna transportera M113, oklopno vozilo „kozak“, jedan kamionet i jedno mesto za snabdevanje municijom, dodao je on.
Tokom borbi kod Ivanovke, Sergejevke, Zagorujkovke, Timkovke i Sinjkovke jedinice grupe su uz podršku avijacije i artiljerijske vatre odbile devet napada ukrajinskih jurišnih grupa.
Prema njegovim rečima, posade teških raketnih sistema pogodile su koncentrisanje ljudstva 32. mehanizovane brigade u skloništima u rejonu Timkovke.
Takođe je u oblastima Kolodeznog, Lozovog i Sinjkovke tokom kontrabaterijske borbe uništen višecevni raketni sistem BM-21 „grad“, artiljerijsko oruđe kalibra 152 milimetra D-20 i dve minobacačke posade Oružanih snaga Ukrajine, zaključio je oficir.
07:26 24.10.2023
Ukrajinska vojska pojačala je vazdušno izviđanje nad Lisičanskom u Luganskoj Narodnoj Republici, izjavio je za Sputnjik potpukovnik Narodne milicije LNR u penziji Andrej Maročko.
„Po pravilu koriste bespilotne letelice avionskog tipa sa visinom leta od 1,5 hiljada metara ili više“, rekao je Maročko, pozivajući se na sopstvene izvore.
On je istakao da korišćeni dronovi imaju dobru zaštitu od elektronskog ratovanja.
07:26 24.10.2023
U gradu Berislavu u delu Hersonske oblasti pod kontrolom Kijeva u eksplozijama su oštećeni objekat kritične infrastrukture i fabrika, saopštio je šef regionalne vojne administracije koga su postavile ukrajinske vlasti Aleksandar Prokudin na Telegramu.
07:25 24.10.2023
Tri bespilotna čamca Ratne mornarice Ukrajine otkrivena su u severnom delu Crnog mora. Na njih je pucano iz raketnih sistema, a u toku je rad na uklanjanju mina, saopštila je Crnomorska flota.
Gubernator grada Mihail Razvožajev je na svom Telegramu saopštio da se u Sevastopolju preduzimaju mere za borbu protiv podvodnih diverzantskih snaga i sredstava.
Razvožajev je, takođe, tokom noći javio da Crnomorska flota odbija mogući napad podvodnih diverzantskih grupa ukrajinskih snaga kod luke u Sevastopolju.
Ukrajinske Oružane snage redovno granatiraju ruske pogranične teritorije, izvode napade bespilotnim letelicama i sprovode diverzije. U Sevastopolju i na Krimu je na snazi žuti nivo opasnosti od terorizma.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala