- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Ruski naučnici testirali novi metod borbe protiv Alchajmerove bolesti

CC0 / Pixabay / Starost — ilustracija
Starost — ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 24.10.2023
Pratite nas
Ruski naučnici sa Politehničkog univerziteta u Sankt Peterburgu testiraju novi metod borbe protiv Alchajmerove bolesti, a kao osnova za efikasnu terapiju otkriven je mehanizam stimulacije astrocita, ćelija koje „pomažu“ neuronima.
Alchajmerova bolest je najčešći oblik demencije prema statistici Svetske zdravstvene organizacije. Ova bolest dovodi do gubitka kognitivnih funkcija, što uzrokuje i poremećaj pamćenja. U kasnim stadijumima bolesti, svaki dan pacijenta počinje sa "praznim listom", jer se informacije iz kratkotrajnog pamćenja ne čuvaju u dugotrajnom pamćenju.
Precizan mehanizam nastanka Alchajmerove bolesti još uvek nije utvrđen, ali je poznato da oštećenje sinapsi, odnosno veza između neurona, uzrokuje poremećaj intelektualnih sposobnosti. Danas stručnjaci identifikuju dve klase molekula čija patološka aktivnost dovodi do Alchajmerove bolesti: beta-amiloidni proteini i tau proteini. Međutim, pokušaji terapije zasnovane na njihovom suzbijanju su bili neuspešni.
Naučnici sa Politehničkog univerziteta Petra Velikog u Sankt Peterburgu (SPbPU) testirali su novi pristup ovom problemu na životinjama. Prema njihovim rečima, delujući na astrocite (ćelije koje modeluju aktivnost neurona) na poseban način, moguće je postići značajno obnavljanje funkcija oštećenih nervnih ćelija.
"Za razliku od postojećih pristupa, gde je terapija usmerena na oštećene neurone, mi smo pokušali da delujemo posredno, koristeći optogenetičke metode za stimulaciju astrocita, koje se mogu nazvati glavnim pomagačima neurona", rekao je doktorant Visoke škole biomedicinskih sistema i tehnologija SPbPU, Evgenij Gerasimov.
Stimulacija astrocita u ovom istraživanju se postizala svetlom koje deluje na osetljiv protein smešten na spoljašnjoj strani membrane ovih ćelija. Svetlo je nateralo astrocite da oslobađaju gliotransmitere (molekule koji obnavljaju prenos nervnih impulsa).
„Deo supstanci koje astrociti oslobađaju 'smiruje' neurone koji su prekomerno uzbuđeni tokom razvoja Alchajmerove bolesti, dok drugi deo pozitivno utiče na njihovu električnu aktivnost. Ovo je novi način terapije ove bolesti", istakla je direktorka Visoke škole biomedicinskih sistema i tehnologija SPbPU, Olga Vlasova.
Prema rečima naučnika, testiranja na laboratorijskim miševima su pokazala da ukupni efekat izazvan oslobađanjem gliotransmitera rezultuje pozitivnom regulacijom aktivnosti neurona i obnavljanjem njihovih funkcionalnih karakteristika.
U budućnosti, naučnici planiraju da koriste hemogenetički metod aktivacije astrocita. On podrazumeva delovanje na ćelije supstancama, a ne svetlom. Pri čemu, biće uključeni ne samo pojedinačni delovi hipokampusa, kao u optogenetici, već cela regija mozga.
SPbPU je učesnik programa državne podrške univerzitetima Ruske Federacije "Prioritet-2030".
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala