- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski ekspert: SAD su pokušale da ukradu nacrte rakete od Rusije, a ne obrnuto

© Foto : Ministerstvo oboronы RF / Uđi u bazu fotografijaHipersonična raketa "Kinžal"
Hipersonična raketa Kinžal - Sputnik Srbija, 1920, 24.10.2023
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države daleko zaostaju za Rusijom u hipersoničnim raketama, a već je sprečeno nekoliko američkih pokušaja da ukradu podatke o ovim ruskim tehnologijama, izjavio je za Sputnjik vojni ekspert i urednik časopisa „Arsenal otadžbine“ Aleksej Leonkov.
„Tramp kaže da smo ukrali crteže. Ali čekajte, neko je ove crteže napravio, gde je taj čovek ili grupa ljudi? Crteži se ne prave u jednom primerku. Gde su onda američke hiperzvučne rakete? Ne radi se o crtežima, radi se o tehnologijama. Kod nas je sve to išlo kontinuirano, već smo bili na ivici proboja pre raspada Sovjetskog Saveza“, rekao je Leonkov, komentarišući izjavu bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa, koji je optužio Rusiju da je navodno ukrala od Sjedinjenih Američkih Država nacrte hipersonične rakete.
Prema njegovim rečima, radilo se i na raketnom i na avionskom hiperzvuku. Devedesetih godinaprošlog veka projekti su obustavljeni, ali su potom nastavljeni. On je podsetio da je 2004. godine prvi put lansiran demonstrator sposobnosti, 2014. godine Rusija je bila na ivici proboja, a 2015. i 2016. godine uspeli su da se postignu željeni rezultati.

„Predsednik (Rusije Vladimir Putin) je 2018. govorio o razvojima ovih proizvoda – to su ‘Avangard’, ‘Cirkon’ i ‘Kinžal’. Sada već radimo na drugoj generaciji, tako da nije imalo smisla da krademo neke američke crteže, već su upravo Amerikanci pokušali da ukradu naše radove, naše specijalne službe nedavno su sprečile nekoliko pokušaja špijunaže u oblasti našeg hiperzvuka“, primetio je ekspert.

Leonkov je naglasio da sada Amerikanci pokušavaju da sustignu Rusiju i da su doveli stručnjake za hiperzvuk iz drugih zemalja, „ali su oni više teoretičari“.
„Naša istraživanja odvijala su se gotovo u kontinuitetu, razvoj je tekao evolutivno od supersoničnog ka hipersoničnom, sarađivalo je nekoliko koncerna, Korporacija ‘Taktičko raketno oružje’, tvorci interkontinentalnih balističkih raketa i drugi. Unapredili smo tehnologije, pre svega nauku o materijalima, sprovedeno je složeno fizičko-matematičko modelovanje i rešeno pitanje pouzdane veze i upravljanja hipersoničnim brzinama“, objasnio je sagovornik.
Bivši američki predsednik Donald Tramp je tokom predizbornog mitinga u Nju Hempširu optužio Rusiju da je navodno ukrala od Sjedinjenih Američkih Država nacrte hipersonične rakete.
Bivši američki predsednik Donald Tramp - Sputnik Srbija, 1920, 24.10.2023
SVET
Tramp: Rusija ukrala od SAD nacrte za super-raketu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala