- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski ambasador: Centar svetske moći se premešta u Evroaziju

© Foto : Public domainSnimok Evrazii iz kosmosa
Snimok Evrazii iz kosmosa - Sputnik Srbija, 1920, 24.10.2023
Pratite nas
Velika Evroazija nastoji da realizuje ideje nedeljive bezbednosti u svetlu američkih planova da izgrade „novi svetski poredak“ uz očuvanje kolonijalnih pristupa, izjavio je za ruske medije ambasador Rusije u Belorusiji Boris Grizlov.

„Upravo je zapadna politika dovela do degradacije sistema međunarodnih garancija. U tom kontekstu karakteristična je izjava američkog predsednika Džozefa Bajdena koji se sprema da za čovečanstvo izgradi 'novi svetski poredak u izvesnom smislu'. Međutim, ako SAD i NATO ne odustanu od svojih kolonijalnih pristupa i destruktivne politike u odnosima sa drugim zemljama, strašno je i zamisliti kakav model novog sveta oni mogu da ponude“, ocenjuje Grizlov.

Međutim, kako kaže, velika Evroazija ide drugim putem.
„Mi težimo praktičnoj realizaciji ideje nedeljive bezbednosti, zasnovane na suverenoj ravnopravnosti država. Niko ne pokušava da nametne igru sa nultom sumom, da osigura svoju bezbednost na štetu drugih. Ti osnovni principi su konsenzusni i omogućavaju da se na istom jeziku razgovara o mogućoj arhitekturi evroazijske bezbednosti“, pojasnio je Grizlov.
On konstatuje da se svetski ekonomski centar moći premešta u Evroaziju, te da je u toku aktivna konsolidacija makroregiona kao posebnog geopolitičkog i geoekonomskog prostora. Međutim, diplomata ističe da pretnje koje se javljaj duž čitavog perimetra Evroazije i Globalnog juga stalno rastu.

„Njihov glavni izvor je na Zapadu. Na lokalnom nivou vidimo do kakvih katastrofalnih posledica dovode akcije koje preduzimaju SAD i NATO protiv konkretnih zemalja u pokušaju da sačuvaju svetsko liderstvo. Obojene revolucije, zamrznuti sukobi, ratovi koje je Zapad pokrenuo u Africi i na Bliskom istoku, kriza u Ukrajini formiraju pojas nestabilnosti oko velike Evroazije. Povećanjem rizika, evroatlantski blok računa na to da će obuzdati ekonomski razvoj Rusije, Kine i niza drugih zemalja“, zaključuje Grizlov.

Međunarodna konferencija na visokom nivou posvećena pitanjima evroazijske bezbednosti biće održana u Minsku od 26. do 27. oktobra.
Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 10.04.2023
RUSIJA
Ovo je mnogima promaklo: Putin potpisom presekao praksu dugu tri veka i podigao Rusiju na viši nivo
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala