- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Kina poslala snažan signal: Za razliku od Amerike, Peking želi mir za Izrael i Palestinu

© AP Photo / Tsafrir AbayovSukob Izraela i Palestinaca
Sukob Izraela i Palestinaca - Sputnik Srbija, 1920, 24.10.2023
Pratite nas
Kina je poslala snažne signale međunarodnim partnerima – Peking želi prekid nasilja i uspostavljanje mira na Bliskom istoku. Upravo takvu poruku je poslao kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji tokom telefonskih razgovora sa palestinskim i izraelskim kolegama Rijadom el Malikijem i Elijem Koenom.
Po mišljenju kineske strane, potrebno je raditi na stvaranju „dve države za dva naroda“ kao načinu koegzistencije između Izraela i Palestine. Jedini način da se reši palestinsko pitanje je „odluka o dve države” i ostvarivanje prava palestinskog naroda na opstanak, državnost i povratak u svoju otadžbinu, naglasio je kineski diplomata u razgovoru sa palestinskim ministrom.
U razgovoru sa šefom izraelske diplomatije, Vang Ji je podsetio da je „odluka o dve države“ konsenzus međunarodne zajednice. Takođe je izrazio nadu da će i Palestina i Izrael polaziti od dugoročnih interesa mira i bezbednosti i da će se vratiti na pravi put „dve države” kako bi se obnovili mirovni pregovori.
Kako je rekao za Sputnjik stručnjak sa Šangajskog instituta za međunarodne studije Li Veđijan, Vang Ji je potvrdio doslednost Kine u rešavanju palestinskog problema.

„Dugoročno rešenje problema može se naći samo za pregovaračkim stolom putem dijaloga, kako bi se praktično realizovala 'odluka o dve države'. Kina posebno naglašava da je prvenstveno neophodan prekid vatre kako bi se izbegla dalja eskalacija nasilja. SAD i njihovi saveznici ne pozivaju na prekid vatre, slepo pozivajući na sankcije protiv Hamasa. Kina podržava hitan prekid vatre i protivi se napadima na civile“, ocenjuje ekspert.

Uzimajući u obzir proizraelski stav Amerike u ovom sukobu, važan je još jedan snažan signal Kine koji je poslao Vang Ji tokom telefonskog razgovora u ponedeljak – on je pozvao zemlje van regiona, posebno velike sile, da zadrže objektivnost i igraju konstruktivnu ulogu u smirivanju krize. Takođe, Kina je potvrdila da poziva na hitno sazivanje autoritativne i efikasne međunarodne mirovne konferencije, te da promoviše obnavljanje mirovnih pregovora između Palestine i Izraela.
Po mišljenju eksperta, ta inicijativa je važan doprinos Kine rešavanju krize.

„Kina je poslala poruku međunarodnoj zajednici – potreban je prekid vatre kako bi se izbeglo dalje pogoršanje situacije i pokretanje pregovora. Poziv na hitno sazivanje maksimalno autoritativne, obimne i efikasne međunarodne mirovne konferencije pokazuje konstruktivan i pragmatičan pristup Kine palestinsko-izraelskog pomirenja. Uveren sam da će međunarodna zajednica oceniti čvrst stav Kine po pitanju dostizanja mira na Bliskom istoku“, zaključuje Li Veđijan.

Telefonski kontakti kineskog ministra deo su posredničke diplomatije Kine za rešavanje palestinsko-izraelskog sukoba. U regionu boravi i specijalni predstavnik Kine za Bliski istok. Visoki zvaničnik je već posetio UAE, a ranije i Katar gde se nalazi politička kancelarija Hamasa. Tamo je razgovarao sa specijalnim predstavnikom ruskog predsednika za Bliski istok i afričke zemlje Mihailom Bogdanovom.
Taker Karlson o diverziji na „Severnom toku“ - Sputnik Srbija, 1920, 19.10.2023
SVET
Taker Karlson: Bajden ne shvata da ako Rusija i Kina uđu u rat na Bliskom istoku, SAD bi izgubile
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala