- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Američki dron špijunira ruske granice: Ruska vojska podigla Su-27

© Ministerstvo oboronы RF / Uđi u bazu fotografijaLovac Su-27
Lovac Su-27  - Sputnik Srbija, 1920, 24.10.2023
Pratite nas
Ruski lovac Su-27 presreo je američki dron RK-4B „global houk“ i sprečio narušavanje državne granice Rusije, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

„Ruski sistemi za kontrolu vazdušnog prostora otkrili su iznad Crnog mora vazdušni cilj koji se približavao državnoj granici Rusije. Radi identifikacije cilja i sprečavanja narušavanja granice u vazduh je podignut lovac Su-27 iz dežurnih snaga PVO“, navodi ruski vojni resor.

Kako je precizirano, posada ruskog lovca identifikovala je vazdušni cilj kao izviđački dron RK-4B „global houk“ Ratnog vazduhoplovstva SAD.
„Prilikom približavanja ruskog lovca, strani izviđački dron se okrenuo nazad. Ruski avion uspešno se vratio na aerodrom, a nije dopuštena povreda državne granice Rusije“, ističe rusko Ministarstvo odbrane.
Ruski lovac je izveo let strogo u skladu sa međunarodnim pravilima korišćenja vazdušnog prostora iznad neutralnih voda uz poštovanje mera bezbednosti.
RK-4 „global houk“ je najkrupniji strateški dron. Raspon njegovih krila, u zavisnosti od modela, iznosi do 40 metara. Poletna masa drona premašuje 14 tona, maksimalni plafon leta je do 20 kilometara. „Global houk“ može da se nalazi u vazduhu do 36 sati i da leti na udaljenost od preko 22.000 kilometara. Dron je opremljen različitom izviđačkom opremom koja uključuje radar, sistem optičkog lociranja i infracrvene senzore.
Višenamenski lovac Su-27 - Sputnik Srbija, 1920, 24.10.2023
RUSIJA
Ruski Su-27 presreo američke bombardere iznad Baltika
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala