- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Zaraza se širi Hrvatskom: Veliki kašalj nakon obolelih u Splitu potvrđen i kod učenika u Zagrebu

CC0 / Unsplash/Online marketing / Doktor
Doktor - Sputnik Srbija, 1920, 23.10.2023
Pratite nas
Posle Splita, opasni veliki kašalj potvrđen je kod troje učenika jedne zagrebačke osnovne škole, a zaraženo je i nekoliko njihovih kontakata, piše hrvatski mediji.
Dečji infektolog Goran Tešović upozorava da preti opasnost od ubrzanog širenja ove, kako navodi, jedne od najzaraznijih infektivnih bolesti generalno.
"Zaraza se kreće negde na nivou koji imaju boginje i neke varijate kovida 19", precizira Tešović.
Zaraza se širi kapljičnim putem, a za najmlađe može biti pogubna. Počinje kao obična prehlada zbog čega se blaži oblici čak ne mogu ni klinički prepoznati.
"Nakon sedam do deset dana razvija se kašalj, koji je tipičan i suv u napadima i češći je noću, pacijenti se guše jer im izaziva osećaj nedostatka vazduha. Vrlo često deca povraćaju i nemaju povišenu temperaturu", pojašnjava doktor Tešović.
Situacija u Zagrebu još nije toliko ozbiljna kao što je to bio slušaj u Splitu gde je trenutno više od 70 obolelih. Ono što zabrinjava je niski nivo vakcinisanosto, piše Danas.hr.
U Splitu je ona ispod 86 posto, a direktor Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar", Branko Kolarić, ističe da to nikako nije dovoljno.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala