- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Borbeno vozilo pešadije BMP-1AM basurmanin u zoni specijalne vojne operacije - Sputnik Srbija

UŽIVO Eksplozija u blizini Kijeva

Pratite nas
Specijalna vojna operacija u Ukrajini, dan 607. Tokom vikenda u Krivom Rogu uništena su skladišta municije ukrajinske vojske, a na aerodromu Starokonstantinov u Hmeljnickoj oblasti uništeno avionsko oružje. Kod Hersona sprečen pokušaj ukrajinskih diverzantskih grupa da pređu Dnjepar.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
21:33 23.10.2023
Ukrajinske snage ispalile su više od 145.000 komada municije različitog kalibra na teritoriju DNR za 613 dana eskalacije, saopštilo je predstavništvo republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja povezanih sa ratnim zločinima Ukrajine.
Pored toga, od 17. februara 2022. godine u DNR je poginulo 4.725 civila, uključujući 140 dece.
21:08 23.10.2023
Eksplozija u Gostomelju, Kijevska oblast Ukrajine.
19:26 23.10.2023
18:42 23.10.2023
Ministri spoljnih poslova zemalja-članica EU nisu uspeli da se dogovore o izdvajanju novog paketa vojne pomoći Ukrajini, izjavio je šef diplomatije EU Žozep Borelj posle sastanka u Luksemburgu.
„Razgovarali smo o hitnim potrebama Ukrajine i kako da im izađemo u susret... Još uvek nismo uspeli da rešimo pitanje osme tranše vojne pomoći iz Evropskog mirovnog fonda, još uvek pokušavamo da nađemo rešenje, ali na kraju ćemo ga pronaći”, rekao je on.
15:26 23.10.2023
Ruska vojska pokušava da preseke glavni put za Avdejevku
Načelnik vojne administracije Avdejevke, koja se nalazi pod kontrolom Kijeva, Vitalij Barabaš, rekao je da se garnizon ukrajinske vojske u Avdejevki nalazi u teškoj situaciji. Prema njegovim rečima, ruske trupe su tokom vikenda nastavile ofanzivu i pokušavaju da preuzmu kontrolu nad glavnom rutom snabdevanja, piše Ukrajinska pravda.
„Veoma je teška situacija sa logistikom. Dvadeset dva kilometra puta do grada stalno su pod vatrom - i danju i noću. Shodno tome, to u velikoj meri otežava i evakuaciju i dovoz humanitarne pomoći. Svaka logistika se odvija jednim putem. Naravno, protivnik pokušava da ga preseče“, rekao je Barabaš.
Prema rečima Barabaša, kada je lepo vreme, ruske bespilotne letelice Orlan nadgledaju put. „Svaki pokret im je signal da otvore vatru“, rekao je zvaničnik.
Ofanzivna dejstva ruske vojske u Avdejevki počela su 10. oktobra.
14:32 23.10.2023
U Službi bezbednosti Ukrajine formirana je „Šesta uprava“ za saradnju sa britanskom obaveštajnom službom MI6, gde je ranije, u saradnji sa CIA, formirana „Peta uprava“, čiji su zadaci „aktivne mere protiv Rusije“, piše portal „Vašington post“ pozivajući se na izvore.
„Da bi odgovorila na bezbednosne pretnje, CIA je sarađivala sa SBU na stvaranju potpuno nove uprave... koja bi se fokusirala na takozvane operacije aktivnih mera protiv Rusije i bila izolovana od drugih jedinica SBU. Novo odeljenje bilo je prozaično nazvano ‘Peta uprava’... Kasnije je dodata ‘Šesta uprava’, kako bi sarađivala sa britanskim MI6“, navodi se u tekstu.
U septembru je bivši predsednik SBU Valentin Nalivajčenko za magazin „Ekonomist“ ispričao o posebnoj jedinici u okviru specijalne službe koja se bavi ubistvima. „Peta uprava“ kontraobaveštajne službe u okviru SBU formirana je 2015. godine, nakon ponovnog ujedinjenja Krima sa Rusijom i proglašenja nezavisnosti DNR i LNR. Prema rečima Nalivajčenka, ukrajinsko rukovodstvo je tada odlučilo da jednostavno nije dovoljno samo „slanje kolaboranata u zatvor“.
14:24 23.10.2023
Najnoviji izveštaj Ministarstva odbrane Rusije:
Ruske snage su na krasnolimanskom pravcu odbile 12 napada ukrajinske vojske, do 480 ukrajinskih vojnika je ubijeno ili ranjeno;
PVO sistemi uništili su 19 ukrajinskih dronova;
Kod naselja Rabotino u Zaporoškoj oblasti ruske snage su tokom proteklog dana odbile sedam napada juršinih grupa Oružanih snaga Ukrajine;
Oružane snage Rusije su na južnodonjeckom pravcu pogodile ljudstvo i tehniku četiri ukrajinske brigade, gubici neprijatelja su do 160 vojnika;
Ruska vojska uništila je skladište municije ukrajnske vojske u oblasti Novomihajlovke u DNR;
Na kupjanskom pravcu poginulo je ili ranjeno do 195 ukrajinskih vojnika, a uništen je i raketni sistem „grad“;
Oružane snage Rusije porazile su ljudstvo i tehniku ukrajinskih trupa kod Torskog i Serebrjanke u DNR;
Ruske snage su u prethodna 24 časa pogodile kontrolne punktove dva puka Oružanih snaga Ukrajine;
Na zaporoškom pravcu poginulo je ili ranjeno do 80 ukrajinskih vojnika, a ruske snage uništile su i tenk i tri oklopna vozila ukrajinskih snaga;
Na kupjanskom pravcu ruske snage odbile su devet napada ukrajinske vojske;
Na donjeckom pravcu ruske snage odbile su napad kod Bogdanovke u DNR, a u prethodna 24 sata poginulo je ili ranjeno do 165 ukrajinskih vojnika.
14:07 23.10.2023
Ruske snage izvele su uspešan kontranapad kod sela Verbovo u Zaporoškoj oblasti, izjavio je za Sputnjik predsednik zaporoškog pokreta „Zajedno sa Rusijom“Vladimir Rogov.
„Ukrajinski vojnici pokušali su da se probiju u pravcu Verbovog i Novoprokopovke, ali su naišli na otpor. U rejonu Verbovog naši momci krenuli su u kontranapad i napali neprijateljske položaje sistemima ‘soncepjok’ i zauzeli nekoliko neprijateljskih uporišta“, rekao je Rogov.
Osim toga, kako je naveo, ruske snage takođe su izvele protivnapad kod sela Prijutno i Poltavka na vremjovskom pravcu.
12:51 23.10.2023
U protekla 24 časa na donjeckom pravcu ubijeno je ili ranjeno do 285 vojnika Oružanih snaga Ukrajine, saopštio je načelnik pres centra grupe snaga „Jug“ Vadim Astafjev.
„Na donjeckom pravcu jedinice Južne grupe snaga su uz podršku avijacije i artiljerije odbile pet neprijateljskih napada, pogodile 23 mesta koncentrisanja ljudstva i vojne tehnike jedinica 77. aeromobilne, 5. jurišne i 10. brdske jurišne brigade Oružanih snaga Ukrajine kod naselja Kleščejevka, Soledar i Berhovsko jezero“, rekao je Astafjev i dodao da je tokom borbi uništen tenk T-72 kod Krasnogorovke i borbeno vozilo „kirpi“ kod Artjomovska.
10:18 23.10.2023
Evropska unija stalno traži nove sankcije protiv Rusije, ali dosadašnje iskustvo pokazuje njihovu neefikasnost, izjavio je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Aleksandar Gruško, komentarišući konsultacije EU o 12. paketu ograničenja.
„Sankciona težnja se nastavlja, ali celokupno dosadašnje iskustvo uvođenja sankcija, a da vas podsetim, već je bilo 11 paketa, jasno govori da, prvo, ove sankcije ne funkcionišu, a drugo, štete samoj Evropskoj uniji“, istakao je Gruško.
On je dodao da je Rusija spremna za nove evropske sankcije ako budu usvojene i odmeriće potrebu za uvođenjem uzvratnih mera.
09:01 23.10.2023
08:58 23.10.2023
„Migovi“ protiv ukrajinskih snaga
Supersonični lovci MiG-31 ruske vojske patroliraju u zoni specijalne operacije kako bi pokrili ruske vojnike i obvjekte od vazdušnog izviđanja i vazduših napada. Kada pronađu ciljeve, lovci uništavaju protivnika raketama.
08:22 23.10.2023
Ukrajinske snage na granici sa Belorusijom formiraće novu grupu protivvazdušne odbrane uz primenu zapadnog naoružanja, izjavio je komandant Združenih snaga Oružanih snaga Ukrajine Sergej Najev na Telegram kanalu.
Ranije je Najev više puta saopštavao o jačanju granice sa Belorusijom.
07:29 23.10.2023
Ruske snage su prošle nedelje odbile 61 napad ukrajinskih trupa na južno-donjeckom, krasnolimanskom i kupjanskom delu fronta, izjavio je za Sputnjik potpukovnik Narodne milicije LNR u penziji Andrej Maročko, pozivajući se na izvore.
Maročko je naveo da su ukupni gubici Oružanih snaga Ukrajine u protekloj sedmici iznosili do četiri hiljade ljudi, 26 tenkova, 62 jedinice raznih borbenih oklopnih vozila i 51 artiljerijski sistem i oruđe.
07:23 23.10.2023
Ukrajinske snage ispalile su u 5.50 časova tri kasetne granate kalibra 155 milimetara na Donjeck, navodi se na Telegramu predstavništva DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja vezanih za ratne zločine Ukrajine.
07:21 23.10.2023
U protekle dve-tri nedelje, od početka aktivnih dejstava ruskih snaga na frontu, ukrajinska vojska već je pretrpela velike gubitke, a takođe počinju da presušuju rezerve stranog naoružanja, izjavio je savetnik šefa DNR Jan Gagin za Sputnjik.
On je istakao da je ukrajinska vojska izgubila prilično veliki broj vojnika.
„Ova cifra se meri hiljadama. A ako se govori o gubicima u tehnici, radi se o stotinama (jedinica). To je prilično mnogo“, rekao je Gagin.
Prema njegovim rečima, kijevske rezerve stranog naoružanja „počinju da presušuju“.
„A bez nove pomoći, Ukrajina, naravno, neće preživeti ni u kom slučaju. Mi to shvatamo. I oni to shvataju, stoga su u Kijevu ponovo zabrinuti kako bi privukli pažnju na sebe, kako bi vratili naklonost gazde u vidu (američkog predsednika Džozefa) Bajdena i drugih šefova država NATO-a i kako bi ponovo nastavili da dobijaju oružje i novac za rat“, rekao je sagovornik agencije.
07:16 23.10.2023
Ruske snage su na južnodonjeckom pravcu uništile mesta koncentrisanja ukrajinskih vojnika. Ubijeno je ili ranjeno više od 200 vojnika, uništen jedan tenk i punkt upravljanja dronovima, izjavio je za Sputnjik načelnik pres centra grupe „Istok“ Oleg Čehov.
On je dodao da su na istom pravcu ruske jedinice sprečile pokušaj rotacije jedinica Oružanih snaga Ukrajine u Novomajorskom okrugu. Uradni dron uništio je vozilo sa ukrajinskim vojnicima. Tokom protivbaterijske borbe uništen je višecevni raketni sistem BM-21 „grad“ i sedam minobacačkih odreda.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala