- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski ekspert: Zapad odavno mašta da istisne Rusiju iz Baltičkog mora

© Sputnik / Olivera IkodinovićKronštat
Kronštat - Sputnik Srbija, 1920, 23.10.2023
Pratite nas
NATO koristi oštećenje gasovoda „Baltikonektor“ kao povod za globalnu ideju – obustavljanje prolaska ruskih brodova Baltičkim morem, smatra savetnik predsednika Ruske asocijacije baltičkih studija, ekspert Vsevolod Šimov.
On se osvrnuo na izjavu predsednika Letonije Edgarsa Rinkevičsa koji je rekao da bi Baltičko more moglo da se zatvori za ruske brodove ako se tokom istrage otkrije umešanost Moskve u oštećenje gasne infrastrukture

„To je stari san Zapada – da istisne Rusiju iz Baltičkog mora. U to se ulažu svi napori. Sada je Rusija 'jednom nogom' na Baltiku, i dalje ima kalinjingradsku obalu, rusku eksklavu, i obalu Finskog zaliva u Lenjingradskoj oblasti koja je takođe veoma problematična, jer je Finski zaliv uzan i dugačak, a na dve obale su Finska i Estonija – veoma 'prijateljske' zemlje prema Rusiji, koje pod određenim okolnostima imaju mogućnosti da blokiraju Baltičko more“, smatra Šimov.

Po njegovim rečima, sama formulacija „blokada Baltičkog mora“ nije dobra, jer je i Rusija baltička zemlja kao što su i Poljska, Švedska, Nemačka, Litvanija, Letonija i Estonija.

„Rusija je zemlja na Baltičkom moru, ima obalu i svoje ekonomske zone i sve se to reguliše međunarodnim pravom. To nije Turska sa moreuzima, jer su moreuzi zaista teritorijalne vode Turske i sve te šeme prolaska brodova, uključujući ratne, zaista su propisani tom doktrinom. Pod određenim okolnostima Turska može blokirati Bosfor i Dardanele i imaće pravo na to. A ovde se to nikako ne uklapa i takve razgovore treba suzbiti“, zaključio je ruski ekspert.

Podsećamo, „Baltikonektor“ je gasovod koji se proteže dnom Finskog zaliva između Inkooa u Finskoj i Paldiskija u Estoniji. Obe zemlje imaju kompresorske stanice i kopnene rute za transport gasa koje povezuju gasovod sa transportnom mrežom zemlje. „Baltikonektor“ je pušten u rad u decembru 2019. godine.
Gasovod trenutno ne radi zbog mogućeg curenja, pošto je 8. oktobra uveče opao pritisak u podvodnoj cevi i rukovodioci sistema prekinuli su dovod gasa. Finski graničari otkrili su navodno mesto gde je došlo do pada pritiska u teritorijalnim vodama države. U Centralnoj kriminalističkoj policiji smatraju da je šteta najverovatnije pričinjena namerno.
Kako je rekao zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Aleksandar Gruško, Brisel bi trebalo da bude svestan ozbiljnosti posledica ometanja kretanja ruskih brodova Baltičkim morem u okviru istrage oštećenja gasovoda „Baltikonektor“. Gruško je istakao da bi to predstavljalo grubo kršenje međunarodnog zakona o transportu i plovidbi.
Ruski brod Maršal Rokosovski na Baltičkom moru - Sputnik Srbija, 1920, 23.10.2023
RUSIJA
Pretnje Rusiji su neprihvatljive: Peskov odgovorio na izjavu predsednika Letonije o zatvaranju Baltika
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala