- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Novo istraživanje: Srbi bi radije u BRIKS nego u EU – Moskva i Peking bliži od Brisela

© Sputnik / Grigoriй Sыsoev / Uđi u bazu fotografijaSamit BRIKS u Južnoafričkoj Republici
Samit BRIKS u Južnoafričkoj Republici - Sputnik Srbija, 1920, 23.10.2023
Pratite nas
Nova srpska politička misao u oktobru je sprovela istraživanje javnog mnjenja na uzorku od 1.000 ispitanika, a teme koje su između ostalih obrađene su ulazak Srbije u Evropsku uniju, odnos sa Rusijom, Kinom i zemljama BRIKS-a, sukob Izraela i Palestinaca, kao i pozicija Srbije i Srba na Kosovu i Metohiji.
Čak 41,2 odsto ispitanika podržava uspostavljanje najčvršćih veza sa Rusijom, Kinom i zemljama BRIKS-a. „Više da, nego ne“ po ovom pitanju reklo je 26,9 odsto ispitanika, „više ne, nego da“ odgovorilo je 11,7 odsto ispitanih građana, dok je negativan stav po ovom pitanju iskazalo 6,7 odsto ispitanika.
25,9 odsto građana uopšte ne podržava ulazak Srbije u Evropsku uniju, a 20,7 odsto je onih koji ovo pitanje podržavaju u potpunosti. „Više da, nego ne“ za EU navelo je 18,5 odsto ispitanika, a „više ne, nego da“ 25,2 odsto građana Srbije koji su učestvovali u ovom istraživanju.
Na pitanje „Da li mislite da je pozicija Srbije i Srba na Kosovu i Metohiji danas jača ili slabija nego pre dolaska ove vlasti?“, 50,4 odsto građana smatra da je pozicija danas slabija, 14,2 odsto smatra da je „jača“, 10,2 odsto smatra da je pozicija „ista“, dok 25,2 odsto nema stav.
Po pitanju izraelsko-palestinskog sukoba, stav nema 41,4 odsto ispitanika, a nijednu stranu ne podržava 36,6 odsto učesnika istraživanja NSPM. Stranu Izraelu drži 11 odsto ispitanih građana, dok isto toliko ispitanika podržava palestinsku stranu.
Zavisnost od društvenih mreža - Sputnik Srbija, 1920, 12.10.2023
DRUŠTVO
Novo istraživanje: Sputnjiku se veruje više nego bilo kojim novinama i portalima
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala