- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Moskva: Izjave NATO-a o Arktiku ─ pokušaj pravdanja sopstvenog prisustva u tom regionu

© Sputnik / Natalья SeliverstovaZgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije  - Sputnik Srbija, 1920, 23.10.2023
Pratite nas
Izjave predstavnika NATO-a o potrebi da se Alijansa pripremi za sukob sa Rusijom na Arktiku predstavljaju pokušaj da se opravda sopstveno prisustvo u tom regionu, izjavio je specijalni predstavnik ruskog Ministarstva spoljnih poslova Nikolaj Korčunov.
„Smatram da izjava nije zasnovana na ozbiljnoj fundamentalnoj analizi ruske pozicije u arktičkom regionu i predstavlja očigledan pokušaj da se opravda potreba za prisustvom NATO-a u arktičkom regionu“, rekao je on novinarima.
Predsedavajući Vojnog komiteta Severnoatlantskog saveza (NATO) američki admiral Rob Bauer u nedelju je rekao da Alijansa treba da se pripremi za sukob na Arktiku, uzimajući u obzir mogućnosti koje Rusija ima u regionu.
Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je ranije da će Rusija na jačanje vojnog potencijala NATO-a na Arktiku odgovoriti nizom mera, uključujući i preventivne. Moskva je, takođe, ranije isticala da pokazuje uzdržanost na Arktiku i da značajno zaostaje u odnosu na SAD i NATO po broju vojnih objekata u regionu, kao i da samo obnavlja vojnu infrastrukturu na Severu nakon raspada SSSR-a.
Vojnici ruske Severne flote  - Sputnik Srbija, 1920, 19.03.2023
RUSIJA
Arktik: Nova arena za demonstraciju vojne snage NATO-a i Rusije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala