- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Mediji: U Francuskoj optužili Rusiju za širenje panike zbog najezde stenica

CC0 / rawpixel.com / Centers for Disease Control and Prevention (Source) / Stenica
Stenica - Sputnik Srbija, 1920, 23.10.2023
Pratite nas
Francuske vlasti i obaveštajne službe razmatraju hipotezu da su ruski mediji navodno umešani u širenje informacija o najezdi stenica u Francuskoj, javlja BFM TV.
Prema rečima novinara, hipoteza o „ulozi Rusije“ u pomenutoj situaciji ozbiljno se razmatra u obaveštajnoj zajednici. Vlasti su čak održale međuresorni sastanak usled sve većeg broja vesti u kojima se govori o pojavi stenica u javnom prevozu, bioskopima i hotelima. Novinari ističu da su te vesti izazvale „psihozu“ kod Francuza, a obaveštajne službe smatraju da su u tome imali udela i ruski mediji koji su „podgrejavali temu“ i „širili strah na društvenim mrežama, objavljujući netačne informacije“.
Tvrdi se da su na nekim Telegram kanalima, koji su navodno povezani sa Rusijom, podeljeni tekstovi iz francuskih medija koji zapravo nikad nisu bili objavljeni na tim portalima. Međutim, to je imalo odjeka prvo u domaćim, a potom i u međunarodnim medijima.
Kako je rekao predstavnik sindikata preduzeća za dezinfekciju Stefan Bra, njegov telefon se zbog toga užario od poziva „Bi-Bi-Sija“, „Njujork tajmsa“ i evropskih medija. Mediji širom sveta predstavljali Francusku kao zaraženu zemlju, a Maroko i Alžir su zahtevali da se dezinfikuju brodovi koji dolaze iz republike.
Međutim, novinari priznaju da Rusija nema direktne veze sa najezdom štetnih insekata, te da taj problem ostaje decenijama nerešen.
Panika – ilustracija  - Sputnik Srbija, 1920, 11.10.2023
DRUŠTVO
Piju krv dok su ljudi u dubokom snu: Napast koja je izazvala paniku u Francuskoj, stigla u region
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala