- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Poznati karikaturista dobio otkaz zbog podrške Palestincima

© AP Photo / Hatem MoussaPalestinci na ruševinama zgrade uništene u bombardovanju u Pojasu Gaze
Palestinci na ruševinama zgrade uništene u bombardovanju u Pojasu Gaze - Sputnik Srbija, 1920, 23.10.2023
Pratite nas
Poznati britanski karikaturista Stiv Bel, koji je u „Gardijanu“ objavljivao mnoge radove, zbog prikaza izraelskog premijera Benjamina Netanjahua sa bokserskim rukavicama na rukama koji urla: „Stanovnici Gaze, izlazite odmah!“, dobio je otkaz. Toliko o britanskoj slobodi izražavanja, izjavio je direktor medijske kuće „Rusija sevodnja“ Dmitrij Kiseljov.

„Trpeljivost, tolerancija, sloboda izražavanja, i naravno, smisao za humor, kojim su se Britanci tradicionalno ponosili ─ sve ono što je izgledalo neodvojivo od britanske kulture pokazalo se kao lažan sjaj koji je odmah nestao sada, tokom neočekivanog izbijanja bliskoistočne krize“, ocenio je Kiseljov.

Bel je bio toliko popularan da mu je u „Gardijanu“ bilo dozvoljeno mnogo toga, uključujući prikazivanje na karikaturama i bivšeg premijera Borisa Džonsona bez lica, kao i nekadašnje premijerke Tereze Mej, pa čak i britanske kraljice uoči njenog govora u parlamentu.
Stiv Bel je bio šokiran „Gardijanovom“ odlukom o neproduženju ugovora, jer mogao je da crta karikature engleske kraljice, ali ne i izraelskog premijera.
„Gardijan ima pravo da ne objavi moju karikaturu, ali ne i da postupa ovako. Sve što se dešava, sprečava diskusiju o ovoj teškoj, ali važnoj temi“, smatra Bel.
On je, kao što vidimo ostao u staroj kulturi, a prekrila ga je nova, kultura otkazivanja. Stiv Bel je "ukinut", kao što je odmah "ukinuto" šest reportera Bi-Bi-Si-ja koji su radili na Bliskom istoku, zbog simpatija prema Palestincima.

Svaka podrška Palestini – samoubistvena

U Americi se dešava isto.
Televizijska kompanija Em-Es-En-Bi-Si (MSNBS) bez bilo kakvog objašnjenja odmah je obustavila emitovanje tri emisije muslimanskih voditelja.
Hiljade simpatizera Palestine žale se na blokadu svojih objava na mrežama Fejsbuk i Instagram (obe zabranjene u Rusiji).
Uopšteno govoreći, svaki stav koji je „za“ Palestinu na Zapadu postaje samoubistven.
Veteran i ponos francuskog fudbala Erik Kantona je na meti razornih kritika. Progone ga zbog toga što je na svojoj stranici opisao istoriju palestinsko-izraelskog sukoba.

Međunarodna plivačka federacija udaljila je sa svih svojih zvaničnih resursa egipatskog šampiona Abdelrahmana Sameha, osvajača zlatne medalje na 50 metara u stilu „leptir“ na Svetskom prvenstvu u Grčkoj. On je tom prilikom osramotio priznate lidere, Amerikanca Majkla Endrua i Australijanca Isaka Kupera. Sada je Sameh otkazan, jer je tokom dodela nagrada rekao da nije vreme za radovanje, dok njegova braća u Palestini ginu. Sada i njemu i njegovoj porodici prete smrću preko društvenih mreža.

Svet zapadne kinematografije i šou-biznisa za sada mirno sedi.
Ali, treba se prisetiti da su pre gotovo 10 godina španske zvezde Penelope Kruz, njen muž Havijer Bardem i dvostruki dobitnik Oskara režiser Pedro Almodovar potpisali otvoreno pismo, gde dejstva Izraela u Pojasu Gaze nazivaju „genocidom“.
Zbog toga su odmah dospeli na crnu listu Holivuda, stop listu za snimanja. Kasnije se to nekako rešilo, ali lekcija je skupo koštala.

Greta Tunberg – pristalica terorizma

Ovde se mora spomenuti i čedna ekološka aktivistkinja Greta Tunberg.
Američki portal „Politiko“ objavio je da portparol Odbrambenih snaga Izraela (CAHAL) predlaže da se Tunbergova označi kao pristalica terorizma.
„Onaj ko se ubuduće na bilo koji način bude poistovećivao sa Gretom, biće pristalica terora“, saopštio je portparol.
Sve zbog fotografije Grete Tunberg i natpisa: „Danas protestujemo u znak solidarnosti sa Palestinom i Pojasom Gaze. Svet mora odmah da apeluje na momentalan prekid vatre, pravednost i slobodu za sve Palestince i sve postradale civile“.

Brutalna priča iz SAD

Za potpunu sliku kulturnih promena na Zapadu poslužiće brutalna, ali indikativna priča iz SAD.

Stanovnik američke države Ilinois po imenu Džozef Čube, 71-godišnjak u naletu rasne mržnje ubio je šestogodišnjeg dečaka i ranio njegovu majku. U pitanju su Palestinci koji su iznajmljivali stan od Čubea, a majka i sin su državljani SAD.

Policijska uprava je objasnila da su majka i sin bili „na meti zbog svoje islamske vere i trenutnog sukoba na Bliskom istoku između Hamasa i Izraelaca“.
Ovo je varvarski slučaj i primer toga da kultura otkazivanja na Zapadu ne pogađa samo najviše akademske krugove, novinarstvo, svet filma i sporta. Mržnja se širi kao talas u zapadnom društvu, po ulicama, dvorištima, ulazima.
Još jedan primer je i Pokret Životi crnaca su važni (Black Lives Matter) koji danas u SAD dobija novu energiju i nov smisao. Oni su svi za Palestinu i protiv Izraela. I, šta, sada ih takođe treba otkazati? Kako?

Mržnja samo raste

Ako se razmisli, kultura otkazivanja je takođe i zarazna.
Islamski radikali žele da ukinu sam Izrael. Ali, Hamas nije jedini. Tu su i libanski Hezbolah i Iran. U Pakistanu već traže da se na Izrael baci atomska bomba i da se on tako ukine.
Što više bude izraelska vojska uz podršku SAD napredovala u Pojasu Gaze, to će mržnja samo rasti. Pitanje je da li se ona može po potrebi regulisati, kao na slavini.
Istraživali smo da li sukob Izraelaca i Palestinaca može da izazove konflikt mnogo širih razmera:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala