- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Ogoljena razlika Evrope i Amerike kroz sukob lažnog Džordana i sina jugoslovenske legende /video/

© AP Photo / Ariel SchalitDeni Avdija
Deni Avdija - Sputnik Srbija, 1920, 23.10.2023
Pratite nas
Razlike između evropske i američke košarke su u punom svetlu izašle na videlo na nedavnom Mundobasketu, a primer sukoba između sina legende Zvezde Zufera Avdije, Denija, i američkog košarkaša Džordana Pula, novih saigrača u NBA ekipi Vašington Vizards, potvrdio je da se zaista radi o dva sporta.
Videli smo svi na nedavnom Svetskom prvenstvu koliko je evropska košarka zaista ono što košarka treba da bude, timski sport, organizovan na način da se igra pametno, lucidno, dok je igra između obruča na američkom kontinentu samo poligon za individualno dokazivanje.
Janis Sferopulos - Sputnik Srbija, 1920, 23.10.2023
SPORT
Grk upoznao crveno-bele pa poručio: Možemo da uradimo velike stvari
Tome svedoče pobede reprezentacija Srbije i Nemačke u polufinalima nad nominalnim favoritima Kanadom i Amerikom, a koliko je evropsko shvatanje košarke na višem nivou od američkog već godinama u NBA ligi pokazuje Nikola Jokić.
Eklatantne razlike evropske i američke košarke ogolio je nedavni sukob dvojice saigrača, Denija Avdije, izraelskog reprezentativca i sina legende Crvene zvezde Zufera Avdije sa timskim kolegom Džordanom Pulom.
Pul je u Vašington nedavno stigao iz Golden Stejta gde se čak potukao sa višestrukim šampionom i stubom ekipe Drejmondom Grinom jer veteran nije želeo da trpi nepoštovanje mladog igrača.
Nije bilo sreće za Pula u Golden Stejtu, iako je dobio veliku šansu, želeo je da poput Stefa Karija bude lik iz prvog plana, uzimao je šuteve za koje ne postoji logika, igrao je za sebe i s namerom da dokaže da zavređuje milionski ugovor.
On je prošle godine dobio četvorogodišnji ugovor vredan 128 miliona dolara, ali je potom odigrao nezadovoljavajuću sezonu posle koje je trejdovan u Vašington – i tu očekuje da bude lider.
Pulu je obezbeđeno mesto startnog beka šutera, i on je to bukvalno shvatio, koristi svaku priliku da ispali loptu, a to mu je zamerio Avdija, momak odrastao na osnovama jugoslovenske i evropske košarke koji je iza sebe imao već nekoliko sezona na visokom nivou u Makabiju iz Tel Aviva u Evroligi.
Avdija je 2020. stigao u Vašington Vizardse, uz izraelsku je tada poneo i srpsku zastavu, vredno je radio i tokom protekle sezone je odigrao 40 mečeva kao starter, sa ozbiljnim učinkom u timskoj igri – uz 9,2 poena imao je 6,3 skokova i 2,9 asistencija, uz skoro jednu ukradenu loptu po utakmici.
Spremnost da se žrtvuje za ekipu, to je osnova jugoslovenske i evropske škole košarke, želja da se pronađe najbolja pozicija za šut, sa ciljem da se odigra i lepo i korisno, na zadovoljstvo cele ekipe.
Ali, američka košarka to nije i upravo je Pul to demonstrirao u pripremnoj utakmici Vašingtona, kada je ušao u sukob sa Avdijom.
Umesto dodavanja otvorenom Avdiji, Pul je odlučio da uzme težak šut, jeste pogodio, ali to ne znači da će svaki put biti slučaj, kao što znači da će on ponovo to uraditi bez obzira na ishod.
Avdija je sa druge strane dizao ruke u neverici što ga saigrač ne primećuje, ali je on ipak primetio reakciju i došlo je do konfrontacije na klupi Vašingtona.
„Misliš da je to u redu?“, upitao je Pul Avdiju misleći na njegovu negativnu reakciju pošto nije dobio loptu.
„Bio sam otvoren, čoveče!“, odgovorio je Avdija.
„Nema veze, sve je u redu“, samouvereno, gotovo i bezobrazno je odgovorio Pul, insinuirajući da Avdija može da bude otvoren koliko god želi, ali da neće dobiti loptu ako on ne odluči drugačije.
Podršku je dobio od zvezde ekipe, Kajla Kuzme, igrača koji je već protraćio svoj talenat, smejući se na „šmekersku“ izjavu Pula koja neće ništa dobro doneti ekipi Vašingtona u narednoj sezoni, ni rezultatski ni timski.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala