- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Ruski vojnici pored borbenog vozila pešadije BMP-1AM basurmanin u zoni specijalne vojne operacije - Sputnik Srbija

UŽIVO Eksplozije u predgrađu Kijeva

Pratite nas
Specijalna vojna operacija u Ukrajini, dan 606. Ruska vojska sprečila je pokušaj ukrajinskih diverzantsko-izviđačkih grupa da pređu Dnjepar u Hersonskoj oblasti. Oboreni su tri ukrajinska aviona MiG-29 i jedan Su-25.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
21:21 22.10.2023
Eksplozije su odjeknule u predgrađu Kijeva, Višgorodu, saopštila je ukrajinska agencija TSN.
Nisu navedeni detalji. Lokalne vlasti nisu komentarisale situaciju.
17:20 22.10.2023
Tri rakete koje su letele ka Krimu oborene su iznad Geničeskog opštinskog okruga Hersonske oblasti, izvestio je načelnik Hersonske oblasti Vladimir Saldo na Telegramu.
15:33 22.10.2023
Ukrajina će se ove zime suočiti sa nestašicom oružja, smatra Džek Votling, istraživač na britanskom Kraljevskom institutu za vojna istraživanja (RUSI).
Kako je primetio analitičar, posle pet meseci ofanzivnih operacija, Oružane snage Ukrajine nisu uspele da probiju rusku odbrambenu liniju u Zaporožju i malo je verovatno da će do kraja ove godine doći do Tokmaka.
„Ukrajinci su sada suočeni sa teškim zadacima: održavanje pritiska na rusku vojsku, dok istovremeno obnavljaju svoje jedinice za buduće ofanzivne operacije“, objasnio je ekspert.
Prema njegovim rečima, ukrajinska vojska trenutno oseća nestašicu materijalnih sredstava i naoružanja.
„Neće biti dovoljno municije pošto su zalihe NATO-a iscrpljene, a stope proizvodnje municije ostaju preniske da bi zadovoljile nivo potražnje“, dodao je analitičar.
13:40 22.10.2023
Najnoviji izveštaj Ministarstva odbrane Rusije:
Ruske snage odbile su tri napada ukrajinske vojske na kupjanskom pravcu, uništeno je skladište municije u Harkovskoj oblasti. Ubijeno je do 15 ukrajinskih vojnika a uništena su dva borbena vozila pešadije i tri automobila;
Na krasnolimanskom pravcu ruska avijacija i artiljerija izvele su napad na ljudstvo i tehniku tri brigade i jednog puka. Gubici ukrajinskih snaga iznose: više od 30 pripadnika, tri oklopna vozila i dva automobila;
Ruske snage odbile su dva napada ukrajinske vojske na donjeckom pravcu. Gubici ukrajinskih snaga na donjeckom pravcu iznose više od 550 vojnika u poslednja 24 časa. Takođe je uništen jedan ukrajinski tenk, dva oklopna vozila, četiri automobila i haubica „msta B“;
U Hersonskoj oblasti ruske snage sprečile su pokušaj ukrajinskih diverzantskih grupa da forsiraju Dnjepar. Kod naselja Stanislav u Hersonskoj oblasti ubijeno je do 60 ukrajinskih vojnika, a uništena tri automobila, stanica za radioelektronsku borbu i artiljerijsko oruđe D-20;
Na južnodonjeckom pravcu ukrajinske snage izgubile su do 105 vojnika, a uništena su dva oklopna vozila, dva automobila i raketni sistem „grad“. Ruske snage izvele su napad na tri ukrajinske brigade. Na ovom pravcu ruske snage uništile su i skladišta municije i goriva;
Kod Krivog Roga ruske snage uništile su skladišta municije 4. ukrajinske tenkovske brigade;
PVO sistemi oborili su tri ukrajinska MiG-29 u Dnjepropetrovskoj i Harkovskoj oblasti i jedan Su-25 severozapadno od Donjecka. Presretnuto je osam raketa „hajmars“ i četiri reaktivne rakete „uragan“;
Ruske snage uništile su na aerodromu Starokonstantinov u Hmeljnickoj oblasti avijaciono naoružanje ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva;
Na zaporoškom pravcu su tokom kontrabaterijske borbe uništena poljska haubica „krab“ i američka M777;
PVO sistemi uništili su 30 ukrajinskih dronova u DNR, LNR, Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti.
Od početka specijalne vojne operacije uništeno je ukupno: 508 aviona, 253 helikoptera, 8.157 bespilotnih letelica, 441 protivvazdušni raketni sistem, 12.869 tenkova i drugih oklopnih borbenih vozila, 1.167 vozila za raketne sisteme, 6.847 artiljerijskih oruđa i minobacača, kao i 14.567 jedinica specijalnih vojnih vozila.
13:04 22.10.2023
11:45 22.10.2023
Ruske snage grupe „Dnjepar“ uništile su parking sa 15 oklopnih vozila među kojima su i BMP-2 i američki „bredli“, saopštili su u hitnim službama Hersonske oblasti.
U napadu je ubijeno više od deset ukrajinskih vojnika.
09:35 22.10.2023
Jedinice grupe snaga „Dnjepar“ sprečile su pokušaj Oružanih snaga Ukrajine da izvrše desant kod železničkog mosta u blizini Hersona. Ubijeno je 20 ukrajinskih vojnika, saopštili su u hitnim službama Hersonske oblasti.
08:57 22.10.2023
Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je u Odeskoj i Sumskoj oblasti Ukrajine.
07:58 22.10.2023
Sjedinjene Američke Države preduzele su neodgovoran korak predajom raketa „atakams“ Kijevu, izjavio je za časopis „Risponsibl stejtkraft“ član upravnog odbora Američke koalicije za zabranu kasetne municije Tajtus Piči.
„Američke ‘atakams’ u Ukrajini je igra sa životima civila u budućnosti... Odluka Bajdenove administracije da Ukrajini isporuči rakete ‘atakams’ sa kasetnim bojevim glavama ignoriše više decenija ljudske patnje zbog oružja neselektivnog dejstva“, smatra ekspert .
Piči je istakao da kasetne bojeve glave američkih raketa isključuju precizno uništavanje ciljeva i da je velika verovatnoća da će dovesti do civilnih žrtava. Osim toga, kasetna municija ne eksplodira pri udaru o tlo i ostaje opasna za stanovništvo dugi niz godina.
Ekspert je dodao da mala veličina i veliki broj kasetne municije u bojevoj glavi čini ovo oružje manje primetnim i opasnijim za civile.
07:28 22.10.2023
Ukrajinski civilni inženjeri prošli su dvonedeljnu obuku za zaštitu „kritične nacionalne infrastrukture“ u Velikoj Britaniji, saopštilo je britansko Ministarstvo odbrane.
Kako se navodi u saopštenju, Ukrajina je poslala zahtev za obuku kako bi se zaštitio energetski sektor zemlje.
Ministarstvo odbrane je istaklo da su inženjeri obučeni kako da identifikuju „najugroženije elemente kritične nacionalne infrastrukture“, odrede potencijalni domet eksplozije, uticaj „različitih vrsta oružja i eksploziva“ kao i gde je najbolje postaviti „fizičke i vazdušne barijere radi zaštite ovih objekata“.
07:21 22.10.2023
U Dnjepropetrovskoj oblasti odjeknula je eksplozija, javio je portal „Ogledalo nedelje“ na svom Telegramu.
07:21 22.10.2023
Ruske snage su na krasnolimanskom pravcu odbile četiri napada ukrajinske vojske kod Torskog i šumarije Serebrjanski, izjavio je za Sputnjik načelnik pres centra grupe trupa „Centar“ Aleksandar Savčuk.
Jedinice „Centra“ su na istom pravcu izvele napad na oko 170 ciljeva, uključujući dva komandno-osmatračka punkta i pet uporišta ukrajinske vojske, dodao je Savčuk.
Prema njegovim rečima, tokom kontrabaterijske borbe ruske trupe su otkrile i potisnule više od 20 jedinica artiljerije ukrajinskih trupa, a gubici ukrajinskih snaga iznose do sto vojnika, dva oklopna vozila, dva automobila i haubica D-30 kalibra 152 milimetra.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala