- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Sudar brodova u Južnom kineskom moru, Kina optužila Filipine za upad u sporne vode

© AP Photo / Armed Forces of the PhilippinesSudar kineskog i filipinskog broda u Južnom kineskom moru
Sudar kineskog i filipinskog broda u Južnom kineskom moru - Sputnik Srbija, 1920, 22.10.2023
Pratite nas
Četiri filipinska broda u nedelju su ušla u vode spornih ostrva Nanša (Spratli) u Južnom kineskom moru „bez dozvole kineskih vlasti“, što je dovelo do sudara između brodova, saopštila je kineska pomorska policija.
„Filipini su 22. oktobra, ignorišući ponovljena upozorenja kineske strane, poslali dva transportna broda i dva broda obalske straže da neovlašćeno upadnu u vode u blizini Renajskog grebena kineskih ostrva Nanša“, navodi se u saopštenju.
Kineska pomorska policija napominje da su filipinski brodovi ignorisali brojna upozorenja i da su se „nebezbedno približili na opasnu udaljenost“ kineskom brodu, što je dovelo do lakšeg sudara.
„Odgovornost za incident u potpunosti leži na filipinskoj strani“, ističe se u saopštenju.
Takođe se dodaje da će kineska pomorska policija nastaviti da sprovodi zakon u vodama „pod kineskom jurisdikcijom u skladu sa zakonom“.
Sa druge strane, filipinski zvaničnici su saopštili da su da je Kina „izvršila opasne, neodgovorne i nezakonite radnje“, ne navodeći da li je bilo povređenih ili materijalne štete u dva incidenta.
Vlada u Manili najsnažnije je osudila najnoviju konfrontaciju i ocenila da je reč o kršenju suvereniteta.
Kina decenijama vodi sporove sa nekoliko zemalja Azijsko-pacifičkog regiona oko teritorijalne pripadnosti nad nizom ostrva u Južnom kineskom moru, gde su otkrivene značajne rezerve ugljovodonika. Radi se o arhipelagu Siša (Paracelska ostrva), Nanša (Spratli) i Huangian (Plićak Skarboro). U spor su u većoj ili manjoj meri uključeni Vijetnam, Brunej, Malezija i Filipini.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala