- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Pod sajamskim kupolama nove samo knjige i jedna kočija /foto/

© Sputnik / Dejana VukovićMeđunarodni sajam knjiga u Beogradu
Međunarodni sajam knjiga u Beogradu - Sputnik Srbija, 1920, 22.10.2023
Pratite nas
Iako dugo pripremana i najavljivana, najveća i najlepša knjižara na Balkanu, Međunarodni sajam knjiga u Beogradu, sudeći po prva dva dana deluje toliko poznato i uobičajeno kao da nije ni prekidan od prošlog oktobra.
I ako se izuzme šarenilo novih naslova i neka tek stasala čitalačka publika, po energiji i užurbanosti, po redovima za kupovinu i zastajkivanjima radi slikanja – sve je pod ovim kupolama već dobro poznato. I to je ta prva slika Sajma knjiga koja se već decenijama ponavlja: ovo je mesto na kome se iznova uveravamo da dobre stvari ne treba menjati.
Uz najmlađe koji u pratnji nastavnika u urednim redovima obilaze glavnu halu i onu u kojoj su izložena nastavna sredstva, uz studente i mlade koji su tradicionalno najbrojniji i najverniji posetioci, prvi sajamski sati protiču u znaku predstavljanja novih izdanja, tek objavljenih knjiga domaćih i svetskih pisaca. Tako je kod Arhipelaga upriličen omaž nedavno preminulom Milanu Kunderi, uz osvrt na značaj i vrednost njegovog književnog stvaranja, o čemu su govorili romansijerka i autorka knjige o Kunderi Florans Noavil i urednik Gojko Božović.
© Sputnik / Dejana VukovićNema dobrog sajma bez Rusa - „Lenjin“ Lava Danilkina i „Jesenjin“ Zahara Prilepina.
Nema dobrog sajma bez Rusa -  „Lenjin“ Lava Danilkina i „Jesenjin“ Zahara Prilepina.  - Sputnik Srbija, 1920, 22.10.2023
Nema dobrog sajma bez Rusa - „Lenjin“ Lava Danilkina i „Jesenjin“ Zahara Prilepina.
Ono što se već izdvaja kao kuriozitet jeste podatak da je jedna od najtraženijih knjiga „Mali princ“, verovatno zbog jubilarnog 80 rođendana ove kultne knjige, ali uporedo s njim tražene su i „Umeće ratovanja“ Sun Cua, Orvelova „1984“. Tu su i setovi knjiga sestara Bronte, dvotoma izdanje dela Džejn Ostin...
© Sputnik / Dejana VukovićNa štandu Nevena posteri Dostojevskog i Bulgakova.
Na štandu Nevena posteri Dostojevskog i Bulgakova. - Sputnik Srbija, 1920, 22.10.2023
Na štandu Nevena posteri Dostojevskog i Bulgakova.
I dok sa štanda Službenog glasnika „gledaju“ „Lenjin“ Lava Danilkina i „Jesenjin“ Zahara Prilepina (prošlogodišnje izdanje koje i dalje pobuđuje veliku pažnju), kod Nevena – posteri Dostojevskog i Bulgakova. Jasno je da nema dobrog sajma bez Rusa, kao što ni priče o svetskim književnim vrovima ne može biti bez ovih besmrtnih imena.
Pozorišna predstava koju su izveli đaci jedne beogradske osnovne škole, horska pesma mlađih osnovaca – zvuci su koji se mešaju sa glasovima medijatora promocija koje se odigravaju u salama Ivo Andrić, Vasko Popa, Miloš Crnjanski, Zmaj, Borislav Pekić...
© Sputnik / Dejana VukovićKočija sa knjigama - epicentar za selfije i grupne fotografije.
Kočija sa knjigama - epicentar za selfije i grupne fotografije. - Sputnik Srbija, 1920, 22.10.2023
Kočija sa knjigama - epicentar za selfije i grupne fotografije.
A prošlogodišnju cvećem okićenu staru govornicu ispred izložbenog prostora Pošte, ove godine zamenila je kočija sa knjigama i baš kao i prošli put postala epicentar za selfije i grupne fotografije. Skrivena poruka ovog lepog prizora mogla bi da glasi: ova se kočija posle ponoći neće pretvoriti u bundevu, knjige će ostati i opstati – živele knjige!
Ruski štand na Sajmu knjiga u Beogradu - Sputnik Srbija, 1920, 22.10.2023
Idete li na Sajam knjiga u Beogradu?
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala