- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Mogu li milijarderima pomoći „bunkeri za apokalipsu“

CC0 / Unsplash/Mohamed Nohassi / Veštačka inteligencija
Veštačka inteligencija - Sputnik Srbija, 1920, 22.10.2023
Pratite nas
Poznato je da su neki bogataši u svetu, pogotovo oni koji su milijarde stekli u tehnološkom sektoru, opsednuti apokalipsama i traženjem zaštite od katastrofa u nekakvim udaljenim i skrivenim bunkerima, a čini se da je Novi Zeland najpopularnija destinacija za takva skloništa.
Jedan od takvih bogataša je i Sem Oltman, izvršni direktor OpenAI-a (Open AI). On, kako je rekao, nema bunker za sudnji dan, ali zato ima - “strukturu”.
Međutim, dok bi im takvi bunkeri, strukture i sve što takozvani „preperi“ pripremaju kako bi spremni dočekali „nuklearne apokalipse“ ili ratove, možda i mogli pomoći da prežive u nekim situacijama, čini se da ipak neće moći da pobegnu od jedne opasnosti, a to je, kako se našalio Oltman, „ukoliko veštačka inteligencija (AI) ode u pogrešnom smeru“, prenosi portal Insajder.
Iako se tehnološki magnat iz Silikon Velija našalio, oni koji su pesimistični oko razvoja veštačke inteligencije i njenog uticaja na čovečanstvo, verovatno će se složiti s takvim načinom razmišljanja.
Oltman je, naime, spomenuo opštu, a ne generativnu veštačku inteligenciju. Dok su mogućnosti današnje veštačke inteligencije veoma velike, ona je i dalje zavisna od podataka na kojima je trenirana i ne može se meriti s ljudskom inteligencijom, a najviše se koristi kao asistent ljudima. Međutim, budućnost donosi AI koja će biti još moćnija i inteligentnija i jednom će moći obavljati sve intelektualne zadatke kao i ljudi, pa će njena inteligencija verovatno nadmašiti ljudsku. Odgovor na pitanje što će se onda dogoditi niko ne zna, a možemo samo da se nadamo da će opšta AI razmišljati pozitivno o budućnosti i napretku čovečanstva.
Mišljenja o tome kakvu nam budućnost donosi veštačka inteligencija su podeljena, a ranije ove godine brojni naučnici i stručnjaci na ovom polju čak su tražili pauziranje njenog razvoja, dok vlade i regulatorna tela brojnih zemalja užurbano rade na pravilima i zakonima kako taj razvoj ne bi otišao u pogrešnom smeru.
Jedan od onih koji upozoravaju na potencijalne probleme upravo je i Sem Oltman, jedan od najupućenijih osoba u toj industriji. U jednoj ranijoj objavi na blogu njegove kompanije, koju je napisao s kolegama, on je upozorio kako bi do kraja ove decenije veštačka inteligencija mogla da nadmaši ljude u većini područja, pa bi stoga mogla predstavljati egzistencijalnu pretnju za čovečanstvo. Takođe, podržao je izjavu koju su potpisali izvršni direktori Dipmajnda i Antropika u kojoj se upozorava da AI predstavlja rizik od uništenja čovečanstva i da bi je trebalo tretirati na sličan način kao pandemije i nuklearni rat.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala