- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Amerikanci veruju u sopstvenu izuzetnost – prvaci su sveta u toj glupoj disciplini /video/

© Foto : fiba.basketballAmerička košarkaška reprezentacija
Američka košarkaška reprezentacija - Sputnik Srbija, 1920, 22.10.2023
Pratite nas
Amerikanci su opet, drugi put zaredom, ostali bez medalje na Svetskom prvenstvu u košarci. U Pekingu su 2019. godine završili kao sedmi, a u Manili 2023. na četvrtom mestu.
Posle poraza od Litvanije, kada je postalo izvesno da se scenario sa prethodnog „mundobasketa“ ponavlja, njihov zemljak, svetski prvak na 100 i 200 metara u atletici Noa Lajls (obe titule osvojio u avgustu 2023. godine na Svetskom prvenstvu u Budimpešti) javno je postavio pitanje:
„Svetski šampioni čega? SAD? Da me ne shvatite pogrešno, volim SAD, ali to nije čitav svet. Ovo je svet. Ovde se gotovo sve države bore i sijaju, noseći svoje zastave kako bi pokazali koga predstavljaju.“

Ko je svetski šampion…

Bila je to i aluzija na oslovljavanje „svetskim prvakom“ tima koji pobedi u američkoj NBA ligi. Sudeći po reakcijama Lajls se nije dobro proveo. Svakako, bilo je i onih koji su ga podržali. Janis Adetokumbo je publici morao objašnjavati elementarne stvari:
„Nemci su osvojili Svetsko prvenstvo i Nemci su svetski prvaci. Pobedili su i Amerikance. A onda su u finalu pobedili Srbe. S pravom mogu da kažu da su svetski šampioni.“
No, i on je bio svestan kakvo je većinsko raspoloženje publike pa je dodao:
„Verujem da ću i ja dobiti neke prozivke zbog ovoga što pričam, ali baš me briga.“
Prozivki je bilo, jer za širu američku javnost - Amerika je broj jedan u svetu. Kako sada izaći sa stavom da to nije tako kada su generacije odrastale i sazrevale sa stavom da to jeste tako? Ako je već osvajač NBA lige označen za „svetskog prvaka“, kako nekakvo Svetsko prvenstvo koje organizuje FIBA može biti relevantno!?
To Svetsko prvenstvo treba da posluži samo za potvrđivanje američke dominacije! Ukoliko se dogodi neka „omaška“ onda su tu mediji da hitro reaguju.
Na Svetskom prvenstvu u sportovima na vodi, isto održanom 2023. godine, u japanskoj Fukuoki, prema uobičajenoj klasifikaciji Kinezi su bili prvi sa čak 20 naslova svetskih prvaka, Autralija druga, a reprezentacija SAD treća sa za njih skromnih sedam zlatnih medalja (prvo se vrednuje broj osvojenih zlatnih zemalja, pa ako je taj broj identičan onda se upoređuje broj osvojenih srebrnih medalja i naposletku – bronzanih). Ipak, SAD su sa još 22 srebrne i 15 bronzanih ukupno osvojili najviše odličja – 44 (Kinezi su ih ukupno usvojili 40, a Australija 30).

Amerikanci uvek „prvi“

Šta se desilo prilikom predstavljanja rezultata i medijske obrade? Amerikanci su prvi! Jedna od najgledanijih televizija je šestog dana trajanja takmičenja u Fukuoki iznenada promenila metodologiju pa su SAD umesto na trećem osvanule na prvom mestu. Inače, prvi put je ovakavo „računanje“ primenjeno na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008. godine. Kina je bila prva sa osvojenim pedeset i jednim zlatom (Amerikanci su ih imali 38), ali su SAD u ukupnom zbiru osvojili 110 medalja naspram 100 „kineskih“. Tada je isto ovako svečano objavljeno da su SAD pobedile!
Citirajući i analizirajući članak Danijela Larsona publikovanog u časopisu „Ameriken konezrvativ“ Boris Nad navodi: „Američki ekscepcionalizam je sama srž američke ideologije: duboko ukorenjeno mesijansko ubeđenje da su Amerikanci superiorni ostatku sveta, da su SAD kvalitativno drugačije od svih ostalih nacija i da im ta superiornost daje pravo i obavezu da preuzmu vodeću ulogu u svetu.“

Koncept izuzetnosti

U ovom kontekstu, ekscepcionalizam bi najpravilnije bilo prevesti kao – izuzetnost. Koncept američke izuzetnosti dugo se razvijao, njegove korene treba tražiti i u ontološkom i u religijskom, ali se svojevrsno „pečatiranje“ te ideje odigralo u posthladnoratovskim godinama.
Pobeda nad Sovjetskim Savezom ubedila je mnoge ne samo u SAD nego i u celom svetu da Amerikanci jesu izuzetni. Toliko izuzetni da se drugi narodi i države sa njima ne mogu ni porediti. Dobivši takvu vrstu potvrde, ideja je aktualizovana i raširena bez nekih većih prepreka. Upozoravati na surotno nije bilo prijatno. Jer, kako napisa Adetokumbo, kada izađeš sa drugačijim stavom „biće nekih prozivki.“
Prozivki, eto, ima i sada iako se gotovo sve promenilo u odnosu na drugu polovinu devedesetih godina HH veka. Prozivki, eto, ima i sada iako se radi o manje značajnim stvarima, poput rezultata na sportskim takmičenjima. Za američku izuzetnost, ipak, i to je važno. Košarka ili plivanje, potpuno je svejedno, mora se sačuvati utisak da su prvi uvek i svuda. Ako su činjenice drugačije tim gore po činjenice.
Nesumnjivo, SAD jesu i ostaće važne za ceo svet. U svakom pogledu. Međutim, tvrditi da je dokaziv i održiv koncept američke izuzetnosti kao takav nije ništa drugo nego čista glupost.

Glupost koja vodi u stranputicu

Za Amerikance samozavaravajuća glupost koja njihovu spoljnu i bezbednosnu politiku odvodi na stranputicu. Za ostatak sveta opterećujuća glupost pošto takav pristup proizvodi vrlo konkretne posledice u međunarodnim odnosima.
Nema ekscepcionalizma, nema poistovećivanja svetskog sa američkim, bilo da se radi o košarkaškoj ligi ili globalnom finansijskom poretku, već istorijskih procesa u kojima traješ ili nestaješ. Dok traješ to činiš kroz niz neprekidnih takmičenja u kojima pobeđuješ ili gubiš. Na jednom takmičenju ćeš postati i svetski prvak, na drugom biti sedmi ili četvrti. Sve je to normalno.
Nije normalno sebe smatrati superiornim u odnosu na druge na takav način, da se onda iz toga izvlači zaključak kako je sasvim logično i određivati sudbinu drugih, upravljati njihovim životima ili izvrtati činjenice kako bi se održavala neka izmaštana slika. Amerika nije ceo svet!
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala