- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Američki admiral: NATO treba da bude spreman za sukob na Arktiku

© AFP 2023 / JONATHAN NACKSTRANDDva vojna broda NATO-a na vojnim vežbama u Norveškoj
Dva vojna broda NATO-a na vojnim vežbama u Norveškoj - Sputnik Srbija, 1920, 22.10.2023
Pratite nas
NATO treba da se pripremi za sukob na Arktiku, uzimajući u obzir mogućnosti koje Rusija ima u tom regionu, izjavio je predsednik Vojnog komiteta Severnoatlantskog saveza američki admiral Rob Bauer, prenosi Blumberg.
Govoreći na konferenciji Skupštine Severnog polarnog kruga u Rejkjaviku, on je izrazio zabrinutost zbog jačanja rusko-kineskih odnosa.
Bauer je naveo da bi komercijalni i naučni interesi Kine, kao i značajno ulaganje Rusije u izgradnju arktičkih avio-baza i druge infrastrukture, mogli da postanu predznaci sukoba na Arktiku.
„Ne smemo biti naivni i očekivati da će ove nove rute koristiti isključivo komercijalni brodovi. NATO mora biti spreman za sukob u regionu, s obzirom na sposobnost Rusije da deluje na Arktiku“, istakao je Bauer.
Osim toga, Bauer je primetio da je NATO zabrinut zbog kineskog pomorskog saobraćaja duž Severnog morskog puta i mogućnosti da bi njegovi komercijalni i naučni interesi mogli da ubrzaju vojno prisustvo u regionu.
„NATO je zabrinut zbog ciljeva Kine s obzirom na njene sve tešnje veze sa Rusijom, uključujući saradnju u energetici i saobraćaju“, naglašava agencija.
Međutim, prema Bauerovim rečima, NATO ne smatra da će se Arktik preko noći pretvoriti u žarište.
Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo da će Rusija na jačanje vojnog potencijala NATO-a na Arktiku odgovoriti nizom mera, uključujući i preventivne. Istovremeno je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Aleksandar Gruško u maju rekao da Moskva odbacuje sve optužbe o militarizaciji Arktika, ali ne potcenjuje pretnju Severnoatlantske alijanse da sama militarizuje region i da ga pretvori u ratište.
Vojnici ruske Severne flote  - Sputnik Srbija, 1920, 19.03.2023
RUSIJA
Arktik: Nova arena za demonstraciju vojne snage NATO-a i Rusije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala