- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Rađaju se dva paralelna univerzuma veštačke inteligencije

CC0 / Pixabay / Visoke tehnologije
Visoke tehnologije - Sputnik Srbija, 1920, 21.10.2023
Pratite nas
U domenu veštačke inteligencije, SAD su iznedrile značajne igrače kao što su kompanije Open AI i Antropik, ali i Kina ima svoje kandidate. Kineska kompanija Džipu AI objavila je da je od početka godine prikupila 2,5 miliona juana investicija, odnosno oko 340 miliona dolara.
Postaje sve očiglednije da se u SAD i Kini rađaju dva paralelna univezuma za razvoj veštačke inteligencije, navodi tehnološki portal Teh kranč.
Investicije od 340 miliona dolara pristigle su iz fondova u kineskim juanima, što je pomak od dvodecenijskog trenda u kojem su sredstva u američkim dolarima bila omiljeni izvor finansiranja sve dok geopolitičke tenzije nisu stvorile tehnološku podelu.
Džipu AI je dobio kapital od mnogih kineskih internet giganata i ujedinio i neke stare rivale, kompanije Alibaba i Tensent. koje retko investiraju zajedno.
Kineski startap nedavno je predstavio svoj dvojezični (kineski i engleski) konverzacijski AI model, za čiju obuku je korišćeno šest milijardi parametara.
Veštačka inteligencija u 26 sekundi kreirala robota koja ne liči ni na jednu životinju - Sputnik Srbija, 1920, 13.10.2023
MULTIMEDIJA
„Pritisli smo dugme i gotovo!“: Veštačka inteligencija za 26 sekundi stvorila čudnu stvar /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala