- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Još nije potvrđeno prisustvo virusa gripa u Srbiji

© Sputnik / Lola ĐorđevićDom zdravlja Stari grad u Beogradu
Dom zdravlja Stari grad u Beogradu - Sputnik Srbija, 1920, 21.10.2023
Pratite nas
Direktorka Instituta „Dr Milan Jovanović Batut“ Verica Jovanović rekla je da u referentnoj nacionalnoj laboratoriji „Torlak“ još nije potvrđeno prisustvo virusa gripa u Srbiji.
„Ali, naše čekaonice su pune pacijenata sa respiratornim simptomima, što je očekivano za ovaj period. U ovo vreme imamo različite viruse koji dominiraju i koji su slični. Kliničke manifestacije su karakteristične, pacijenti se jave tek kada je povećana telesna temperatura, imaju kijavicu i kašalj, i ukoliko dođe do bolova u mišićima, to je znak i da se pacijent ipak javi lekaru“, rekla je Jovanovićeva za Tanjug.
Što se tiče virusa korona, Jovanovićeva kaže da je prisutan i da će biti „saputnik“ u narednim mesecima i godinama.
„Tokom prošlih sedam dana, zaključno sa 19. oktobrom testirano je oko 20.000 osoba kod kojih je postojala sumnja da se radi o kovidu. Međutim, tek nešto oko 22, 23 odsto tih pacijenata ima pozitivne nalaze“, rekla je Jovanovićeva.
U slučaju da se potvrdi virus kovida pacijent treba se pridržava pravila koja su do sada bila poznata, dodaje ona, što se pre svega odnosi na ostanak u kućnim uslovima.
Građani i dalje dolaze da se vakcinišu protiv kovida, rekla je Jovanović, posebno oni čije je zdravstveno stanje takvo da postoji doza straha da ukoliko se javi infekcija kovidom njihovo zdravstveno stanje zbog osnovne bolesti može da se iskomplikuje.
„Mi nedeljno registrujemo oko 300 osoba koje se vakcinišu protiv kovida. U ovom trenutku daje se bivalentna vakcina, koja se daje posle primarne vakcine, jer ona pokriva najveći broj sojeva i dostupna je i u domovima zdravlja i na Institutu za javno zdravlje“, rekla je Jovanovićeva.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala