- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Veliki Bobi nikada nije mogao da preboli let iz Beograda /video/

© Sputnik / Ю. NižničenkoBobi Čarlton
Bobi Čarlton - Sputnik Srbija, 1920, 21.10.2023
Pratite nas
Ser Bobi Čarlton, legendarni fudbaler i funkcioner Mančester junajteda, preminuo je u 86. godini, a jedan od najvažnijih momenata u njegovoj bogatoj karijeri dogodio se u Beogradu, tada prestonici SFR Jugoslavije, 5. februara 1958. godine, na stadionu Jugoslovenske narodne armije.
Četiri godine pošto je postao profesionalni fudbaler, iako je porodica želela da bude elektroinženjer, Bobi je kao član čuvene generacije Junajteda pod izmenom Bazbijeve bebe, stigao u Beograd na duel sa Crvenom zvezdom u Kupu šampiona.
Sreten Nikolić - Sputnik Srbija, 1920, 21.10.2023
SPORT
Nikolić u Miljanovom korneru: Imam ljude koji su spremni da u Partizan ulože 30 miliona evra /video/
Postigao je Čarlton dva gola u Beogradu, vodio je Mančester sa 3:0 posle prvog poluvremena, ali je Zvezda u nastavku uspela da izjednači – dvostruki strelac bio je Bora Kostić, a jednom se u strelce upisao Lazar Tasić.
Po povratku iz Beograda avion koji je prevozio delegaciju Junajteda doživeo je havariju u Minhenu, stradale su 23 osobe, a Čarlton je uspeo da preživi, zadobivši manje povrede.
Ali, zbog stanja šoka u kom je bio, život mu je spasao mladi golman Hari Kreg koji je debitovao za Junajted samo 46 dana ranije.
Sa povredama, ali svestan, krenuo je u misiju spasavanja saigrača, uspeo je da izvuče Čarltona i zapaljenog aviona, potom i samog trenera Mata Bazbija.
Bobi se ipak vratio fudbalu, nastupao je za Junajted do 1973. godine, odigrao je 606 utakmica i postigao 199 golova, a finiš karijere proveo je u Prestonu, Voterfordu, Njukaslu iz Australije, Pertu i Blektaun sitiju.
Postao je legenda engleskog fudbala, ali mu je trebalo gotovo pola veka da otvori dušu o tragediji iz Minhena i činjenici da je poslednji put sa stradalim saigračima igrao u Beogradu.
„Pomislio sam, zašto ja? Zašto se meni ništa nije desilo, a moji prijatelji su stradali? Osetio sam da to nije fer, trebalo mi je mnogo vremena da se pomirim sa tim, zaista. Toliko mladih da strada, na pragu velikog uspeha, nisam mogao da razumem zašto“, govorio je Čarlton.
Legendarni fudbaler preminuo je u subotu u 86. godini života.
Bobi Čarlton - Sputnik Srbija, 1920, 21.10.2023
SPORT
Preminuo Bobi Čarlton
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala