- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Svet počinje da gori, sudbina Ukrajine zavisi od događaja na Bliskom istoku

© AP Photo / Ariel SchalitIzraelski tenkovi
Izraelski tenkovi - Sputnik Srbija, 1920, 20.10.2023
Pratite nas
Koliko će Zapad imati strpljenja i novca za Ukrajinu u mnogome će zavisiti od geopolitičke situacije i događaja na Bliskom istoku, svuda počinje da gori u isto vreme i to je veliki problem za Sjedinjene Države, ali Rusija - u svakom slučaju - treba da bude spremna na dugotrajan sukob, smatra ruski ekspert Konstantin Blohin.
Ako izbije veliki sukob na Bliskom istoku i ako Iran bude uvučen u rat sa Izraelom Sjedinjene Države će fokus sa Ukrajine prebaciti na Izrael, koji je najbliži i najvažniji američki saveznik, dok Ukrajina i dalje ostaje instrument koji će i ubuduće biti korišćen u zapadnoj agresiji protiv Rusije, dodaje ekspert.
Zapad je već potrošio 170 milijardi dolara na vojnu pomoć Ukrajini, ali su rezultati izostali, podseća Blohin.
„Ovo je ogroman iznos, ali uspeha nema ni na vidiku. Očigledno je da kontraofanziva propala. Postepeno Zapad počinje da se zamara od Ukrajine i smanjuje se mogućnost da Rusija pretrpi strateški poraz u Ukrajini. Jasno je da je za SAD sada glavni prioritet Izrael, a kako će biti kasnije vreme će pokazati“, kaže ekspert.
Blohin ocenjuje da se SAD sada nalaze „u teškoj situaciji“, jer su se rasplinule na dva fronta - s jedne strane Ukrajina, s druge – Izrael, a postoji mogućnost da bude otvoren i treći front.
„Moguć je još sukob između Kine i Tajvana. SAD treba svuda da stignu, da sve podrže i još sačuvaju obraz. To je prilično teško“, kaže Blohin.
I u Evropi i u Vašingtonu raste raskol oko daljeg pružanja pomoći Ukrajini. Sve glasniji su oni koji smatraju da je Džo Bajden obavezan da američkom narodu objasni koje konkretne ciljeve Sjedinjene Države imaju u Ukrajini. Postoje mišljenja da je došlo vreme da Bajden prestane sa pružanjem podrške Kijevu po sistemu „koliko god je potrebno“, već da treba da iznese stvarno stanje stvari i odluči o daljim akcijama Vašingtona.
© AP Photo / Hatem AliAko izbije veliki sukob na Bliskom istoku Sjedinjene Države će fokus sa Ukrajine prebaciti na Izrael, koji je najbliži američki saveznik, dok Kijev i dalje ostaje instrument koji će i ubuduće biti korišćen u zapadnoj agresiji protiv Rusije
Izraelsko bombardovanje Pojasa Gaze - Sputnik Srbija, 1920, 17.10.2023
Ako izbije veliki sukob na Bliskom istoku Sjedinjene Države će fokus sa Ukrajine prebaciti na Izrael, koji je najbliži američki saveznik, dok Kijev i dalje ostaje instrument koji će i ubuduće biti korišćen u zapadnoj agresiji protiv Rusije

Zašto Vašington ne sme da prizna poraz u Ukrajini

Konstantin Dolgov, zamenik predsednika Komiteta Saveta Federacije za ekonomsku politiku, kaže da neuspeh ukrajinske kontraofanzive povećava „strateški zamor“ Zapada ne samo od Vladimira Zelenskog, nego od celokupne situacije u Ukrajini.
Prema njegovim rečima, Zapadu je jasno da je u Ukrajini sve izgubljeno, ali će Vašington pokušati da otegne sukob, jer slede američki predsednički izbori, koji su zakazani za novembar iduće godine.
„Zbog toga će oni maksimalno pokušavati da spreče totalni poraz Kijeva pred izbore, koliko god je to moguće. Ali, ja sam više nego siguran da će na izbore izaći sa veoma lošim rezultatima po sebe, a posebno za Kijev", predviđa senator.
Ruski ekspert Dmitrij Perlin ocenjuje da Bajden sada pokušava da se izvuče iz teške situacije kompenzujući neuspehe u Ukrajini velikom podrškom Izraelu. On objašnjava da SAD rade sa Ukrajinom ciljano - zadatak njihovog rada sa Kijevom je, kako je rekao, samo rat, dok rad na palestinsko-izraelskom sukobu predviđa potragu za kompromisima i nekim mogućim novim sporazumima u regionu Bliskog istoka.
Blohin je siguran da ukrajinsko pitanje neće biti rešeno do američkih izbora.
„Može čak i duže trajati. Mislim da su male šanse da do izbora Amerikanci u Ukrajini postignu bilo kakav uspeh, a Bajdenovi protivnici će Ukrajinu koristiti kao instrument unutrašnje političke borbe“, kaže Blohin.
Prema njegovim rečima, Vašington bi i dalje svu finansijsku i vojnu pomoć slao Kijevu da se nije dogodio Izrael, ali „stvari su se sada promenile“.
„U SAD postoji veoma jak proizraelski lobi. Obe partije, i republikanska i demokratska, su praktično proizraelske. Dakle, Izrael je ovde na prvom mestu, Ukrajina na drugom, a ako se dese Kina i Tajvan, onda generalno mislim da Bajdenu niko neće pozavideti“, naglasio je Blohin.

Konfrotacija Moskve i Zapada biće nastavljena

Uprkos tome što Zapad sada više pažnje posvećuje Izraelu nego Ukrajini i što smanjuju pomoć Kijevu, zapadne zemlje će uvek naći novac za proksi rat koji vode protiv Rusije, upozorava ekspert.
„ Zapad nije toliko slab da bi se njegovi resursi tako brzo istrošili. Istrošeni su resursi onog oružja koje Zapadu nije bilo žao da potroše. Oni će novac naći, kao što će naći i zaobilazne puteve da finansiraju Ukrajinu. Na Zapadu postoji zamor od Ukrajine, ali to još nije apsolutni umor...“, smatra Blohin.
Kraj sukoba u Ukrajini i dalje se ne vidi, dodao je ekspert.
„Za sada je ovo dugotrajan sukob. SAD nisu spremne za pregovore sa Rusijom i zbog toga će sve zavisiti od situacije na bojnom polju. Ako se situacija bude razvijala loše po Zapad, onda će Zapad govoriti o potrebi pregovora, a ako situacija bude išla nama u korist, onda treba da osvarimo postavljene ciljeve i da idemo do kraja po pitanju demilitarizacije i denacifikacije Ukrajine i tu ne može biti kompromisa“, naglasio je Blohin.
Američki kolumnista Piter Van Buren takođe postavlja pitanje zašto Vašington nije uložio nikakve diplomatske napore za pregovare sa Rusijom. Po njegovom mišljenju, državni sekretar Entoni Blinken ume samo da započne tuču, ali ne i da je zaustavi, što bi zapravo trebalo da uradi u skladu sa svojom funkcijom.
Buren smatra da će Amerikanci u nekom trenutku, ipak, saznati za ulogu vlade, koja je situaciju dovela do oružanog sukoba, a američke vlasti će javnosti morati da objasne zašto je Rusima bilo potrebno da dignu u vazduh sopstveni gasovod, koji je za Moskvu bio važan izvor prihoda.
On podseća da su Sjedinjene Države za Ukrajinu izdvojile 113 milijardi dolara, plaćajući sve - od tenkova do plata vozača hitne pomoći. Međutim, nejasno je kako se taj novac obračunava i raspoređuje, jer resori koji bi trebalo da kontrolišu finansijske tokove za Ukrajinu to prikrivaju...
Burenu se čini i nejasnim da li Bajden ima bilo kakve „crvene linije“ u pogledu slanja američkih aviona ili „vojnih savetnika“ u Ukrajinu i smatra da će u jednom trenutku Kongres morati i formalno da iznese svoje mišljenje o ovom pitanju.
Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 17.10.2023
RUSIJA
Kremlj: Sukob Izraela i Palestine je tragedija – postoji opasnost od širenja
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala